Некадашњи џудиста Леотара најбољи на вјечној листи Републике Српске: Мрдић девет пута био у одабраном друштву

Дарко Пашагић
Некадашњи џудиста Леотара најбољи на вјечној листи Републике Српске: Мрдић девет пута био у одабраном друштву

ТРЕБИЊЕ - Некадашњи џудиста требињског Леотара Митар Мрдић чак девет пута нашао се међу десет најбољих спортиста Републике Српске, што му је донијело прво мјесто на вјечној листи РС са 59 бодова.

Годинама се борио да претекне кик-боксера Драженка Нинића и то му је успјело 2015. године, када је освојио шесто мјесто, а онда је наредне био четврти, што му је омогућило да још више одмакне најближем ривалу, али и да будућим нараштајима спортиста остави тежак задатак да га претекну. А прије тога овај Требињац се још седам пута појавио на листи. Први пут Мрдић је био међу десет најбољих спортиста Републике Српске 2003. године, када је освојио седмо мјесто, да би већ 2004. био други. Потом је био четврти (2006), осми (2007), први (2008), трећи (2010) и пети (2014. године).

- Сваки избор на којем сам се нашао на листи десет најбољих спортиста ми је остао у трајном сјећању, а поготово онај из 2008. године, када сам проглашен за побједника ове традиционалне акције. Само једне године нисам успио због припрема да дођем на завршну свечаност, али могу да кажем да сам сваки пут био одушевљен, не само што сам међу најбољима, већ и ентузијазмом људи из “Гласа Српске”, који припремају ову манифестацију. Треба им одати велико признање за сав труд, али и што су успјели да сачувају традицију дугу 65 година - нагласио је Мрдић.

У пребогатој каријери некадашњи џудиста Леотара је освојио десет титула првака Балкана у свим узрасним категоријама, а годинама је био неприкосновен у Републици Српској и БиХ.

- Први пут сам био најбољи на Балкану 1998. године у конкуренцији старијих пионира, а посљедњи 2016. као сениор и послије тога сам се повукао са татамија. Био са и студентски првак Европе, седми сениор на Старом континенту, побјеђивао најбоље свјетске такмичаре. Међутим, нисам успио да то све заједно спојим на једном великом такмичењу и остаје жал за европском и свјетском медаљом. Ипак, поносан сам на све што сам остварио, али и на то што сам кроз спорт упознао многе сјајне људе, не само у џудоу. Зато бих поручио младим спортистима да не смију да одустану на првој препреци, да наставе са мукотрпним радом и кад-тад тај труд биће на неки начин награђен - рекао је Мрдић.

Тренер

Мрдић је запослен као самостални стручни сарадник за спорт и физичку културу у Градској управи Требиња, а докторирао је на Факултету за физичко васпитање и спорт у Источном Сарајеву. Своје богато искуство преноси са татамија, јер поред својих професионалних обавеза ради као тренер у ЏК Леотар. Један од његових чланова је Игор Ђурица, кога је ове године Џудо савез РС предложио као кандидата за Избор десет најбољих спортиста РС.

- Познато је да Леотар дуги низ година има одличну школу џуда, а Ђурица посљедњих година веома брзо напредује. Имао је одличне резултате у 2019. години и надам се да ће се његово име наћи међу десет најбољих спортиста Српске - нагласио је Мрдић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана