Избор десет најбољих спортиста Републике Српске: Жири усвојио листу кандидата

Милан Зубовић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Стручни жири 67. Избора десет најбољих спортиста Републике Српске усвојио је листу од 20 кандидата који ће се борити за титулу најбољег у 2021. години. На првој сједници утврђено је да су сви приједлози пристигли у спортску редакцију “Гласа Српске” послати у складу са правилима.

Чланови жирија, којем ове године предсједава прослављени кошаркашки стручњак Светислав Пешић, имали су на увиду пријаве, биографије и резултате спортиста у текућој години, с тим што су утврдили да из појединих савеза, који према резултатима имају озбиљног кандидата за улазак међу одабране, нису послате пријаве. Зато су закључили да ће до друге сједнице, која ће бити одржана 29. новембра, размотрити могућност да на листу накнадно уврсте једно или два имена.

- Нажалост, у неколико савеза постоје проблеми у функционисању, па због тога нису послали приједлоге. Наш интерес је да ниједан спортиста који је уложио свој труд, рад и који има резултате иза себе не буде оштећен. Зато смо као стручно тијело оставили могућност да до понедјељка на листу кандидата уврстимо још једно или два имена - рекао је члан жирија, уредник спортске редакције “Гласа Српске” Душан Репија.

Као што је познато, Пешић је јуче први пут окупио репрезентацију Србије, која је почела припреме за квалификације за Свјетско првенство, те није присуствовао сједници, али је путем и-мејла добио све материјале па је упућен у рад комисије којој предсједава.

Титулу најбољег, освојену прошле године, има шансу да одбрани кошаркаш Далибор Илић који је и ове године кандидат Кошаркашког савеза Републике Српске, а остали кандидати су: Јасмин Рамић (кик-бокс), Павле Дујаковић (карате), Сергеј Максимовић (бициклизам), Горан Закарић (фудбал), Страхиња Ерић (скијање), Лука Перић (рукомет), Давид Станишић (теквондо), Драшко Вујковић (ватерполо), Горан Дојчиновић (спортски ауто и картинг савез), Марија Гњатић (стони тенис), Татјана Злојутро (куглање), Андреј Недић (тенис), Драган Бабић (рафтинг), Јелена Гајић (атлетика), Душан Мачкић (кајак), Ивана Радовић (одбојка), Никола Јовичић (стрељаштво), Божидар Вучуровић (џудо) и Владо Шврака (кошарка у колицима).

Осим избора десет најбољих, на завршној манифестацији биће додијељено још десет награда, признања и плакета и то у категоријама: најбољи спортиста из Републике Српске, најбољи тренер, амбасадор спорта РС, специјалне и паралелне везе Републике Српске и Србије, плакета за допринос развоју спорта, плакета за спортски догађај године, плакета за изузетна достигнућа у параолимпијском спорту, плакета за спортски подухват године, плакета постхумно и златно перо “Лимун Папић”. Чланови жирија разматрали су приједлоге, односно имена кандидата и за ова признања, а то ће још детаљније учинити када идући пут сједну за сто.

Завршна манифестација биће одржана у Банском двору 14. децембра 2021. године уз директан пренос на програму Радио-телевизије Републике Српске.

Чланови жирија

Осим легенде српске кошарке Светислава Пешића који предсједава жиријем, чланови овог тијела су двојица бивших лауреата у акцији “Гласа Српске” Бојан Љубишић и Дарко Савић, помоћник министра спорта Марио Ђуран, те уредници спортских редакција Драган Новаковић (РТРС), Горан Караћ (“Независне новине”) и Душан Репија (“Глас Српске”).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана