Избор десет најбољих спортиста Републике Српске: Драган Шкрбић на челу жирија

Душан Репија
Избор десет најбољих спортиста Републике Српске: Драган Шкрбић на челу жирија

БАЊАЛУКА - Прослављени рукометаш Драган Шкрбић биће предсједник жирија Избора десет најбољих спортиста Републике Српске за 2022. годину.

Својевремено најбољи играч планете прихватио је позив “Гласа Српске” наводећи да је почаствован што је добио прилику да учествује у избору који ће бити одржан 12. децембра у Банском двору.

- Велика ми је част што ћу бити део манифестације која опстаје толико година. Ово је 68. избор најбољих што је заиста за сваки респект. Никада до сада нисам био у оваквој улози, али верујем да ћу се уз помоћ осталих чланова жирија снаћи и да ћемо одрадити посао како треба - рекао је Шкрбић.

Легендарни ас одавно није био у Бањалуци у којој има много пријатеља. Познато је колико је град на Врбасу дао врхунских рукометаша који су са Шкрбићем дијелили свлачионицу у репрезентацији бивше државе, па ће ово бити лијепа прилика да се сусретну и евоцирају успомене на нека љепша времена.

- Када сам ушао у репрезентацију на голу је још увек неприкосновен био Златан Арнаутовић, а Здравко Рађеновић обављао функцију директора. Ту су наравно били Александар Кнежевић и Драган Марковић са којима сам играо у Црвеној звезди, па Небојша Голић са којим сам освојио бронзу на Светском првенству у Египту... Биће ми драго и да после много година посетим “Борик” који је увек био синоним за рукомет. Када сам почео да се бавим овим спортом Борац је био сан свих нас клинаца, клуб који је освојио све што се могло и из кога су потекли највећи асови бивше Југославије. Борац је увек био клуб за који су навијали они неутрални, па сам и ја са симпатијама увек пратио резултате Бањалучана - нагласио је Шкрбић.

Иако је више од две деценије исписивао рукометну историју играјући у највећим екипама свијета посљедњих година нашао се, ипак, у сасвим другачијем бизнису. Сада је у послу гдје је свака утакмица одлучујућа - у медицини. Његова фирма бави се увозом и дистрибуцијом медицинских средстава за ортопедију и неурохирургију, као што су протезе за кољена и кукове, плочице за преломе, системи за операцију кичме, а његов тим урадио је више од 100 тешких операција кичме у Србији.

- Још док сам се активно бавио спортом био сам свестан да би, када се заврши каријера, требало да размислим чиме ћу се бавити. Нисам желео да будем тренер или менаџер, увек сам желео да се бавим нечим другим, јер рукомет је специфичан спорт, уговори и трансфери нису велики као у фудбалу или кошарци. За то сам се припремао, успео сам да зарадим и потом уложим у бизнис - нагласио је Шкрбић.

Без рукомета ипак не може. Прошле године је постао дио Управног одбора Црвене звезде, а потом је добио и функцију предсједника, па заједно са Ненадом Перуничићем и остатком најужег руководства покушава да врати Звезду гдје је била деведесетих година прошлог вијека када је он жарио и палио на терену.

Шкрбићевим именовањем званично су почеле припреме за најстарију манифестацију оваквог типа у региону. У наредних неколико дана из спортске редакције “Гласа Српске” свим струковним савезима биће послат допис да номинују најбољег спортисту за ову годину. До краја новембра биће одржане и двије сједнице стручног жирија, а на сам дан Избора десет најбољих спортиста жири ће се још једном састати и донијети коначну одлуку. Осим избора десет најбољих, на завршној манифестацији биће додијељено још десет награда, признања и плакета и то у категоријама: најбољи спортиста из Републике Српске, најбољи тренер, амбасадор спорта Републике Српске, плакета за специјалне и паралелне везе Републике Српске и Србије, плакета за дугогодишњи допринос развоју спорта, награда за најбољи спортски догађај године, плакета за изузетна достигнућа у параолимпијском спорту, плакета за спортски подухват године, плакета постхумно и Златно перо - “Лимун Папић” као награда најбољем спортском новинару Српске у текућој години. Такође, Министарство породице, омладине и спорта као и сваке године до сада додијелиће десет награда перспективним спортистима. Лауреат за прошлу годину је фудбалер Горан Закарић.

Каријера пуна успјеха

Шкрбић је каријеру почео у Југовићу из Каћа одакле га је пут водио у Црвену звезду, Атлетико Мадрид, Алзиру, Адемар Леон, Хамлен, Цеље, Нордхорн, док је посљедњих пет година, од 2002. до 2007. године провео у Барселони. Када је у питању клупска каријера то је и најбољи период гледајући трофеје. Са Каталонцима је освојио двије титуле првака, два Купа Шпаније, али и ЕХФ куп, те Лигу шампиона. Нешто раније, 2000. године проглашен је за најбољег играча свијета. Са репрезентацијом Југославије освојио је три бронзане медаље, на Европском првенству 1996. године, те на свјетским шампионатима 1999. и 2001. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана