Хокејаши сами отпјевали руску химну

Срна
Хокејаши сами отпјевали руску химну

Гангнеунг - Руски хокејаши, који су освојили злато на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу у Јужној Кореји, отпјевали су сами руску химну током церемоније додјеле медаља након побједе у финалу над екипом Њемачке, иако се они на Играма такмиче на неутрални спортисти.

Играчи су пјевали руску химну преко звука олимпијске химне у хокејашкој арени Гангнеунг.


Као неутралним спортистима, њима је забрањено да се такмиче под заставом Русије. Такође, забрањено је да се интонира руска химна на церемонији додјеле медаља.

Руским спортистима ускраћена застава на церемонији затварања

Руски спортисти неће моћи да марширају испод заставе своје државе на затварању Зимских олимпијских игара у Пјонгчангу, одлучио је Међународни олимпијски комитет /ИОЦ/.
Комитет је, такође, одлучио да ће руски олимпијски статус бити аутоматски обновљен када се потврди да није било других случајева допинга руских спортиста у Пјонгчангу.

Русији је забрањено учешће због допинга који је организовала држава на Олимпијади у Сочију 2014. године и суспендован је њен олимпијски статус, јавља Би-Би-Си.

Тим од 168 спортиста надметао се у Јужној Кореји као неутрални спортисти из Русије /ОАР/, али су двоје пали на тесту допинга.

Предсједник ИОЦ-а Томас Бах рекао је да је због та два случаја одлучено да се забрани спортистима из Русије да под својом заставом учествују на церемонији затварања.

Он је, међутим, додао да нема доказа о систематском допингу и нема доказа о умијешаности Руског олимпијског комитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана