"Глас" изабрао десет најбољих спортиста Републике Српске: Закарић уписан у историју

Душан Репија
"Глас" изабрао десет најбољих спортиста Републике Српске: Закарић уписан у историју

БАЊАЛУКА - Најбољи спортиста Републике Српске за 2021. годину је фудбалер Борца Горан Закарић.

Он је постао тек трећи фудбалер лауреат у 67 година дугој историји Избора десет најбољих спортиста. Прије њега то је пошло за руком Абиду Ковачевићу 1976. године, те Немањи Билбији 2009. године. Закарић је уједно и јубиларни 30. награђени откако постоји Република Српска.

Партијама у шампионском походу "црвено-плавих" сјајни крилни фудбалер прво је заслужио номинацију Фудбалског савеза Републике Српске, а потом је стручни жири био једногласан да управо он добије вриједно признање и заузме своје мјесто у историји.

- Велика ми је част и задовољство што сам изабран за спортисту године Републике Српске. Имали смо добре резултате претходне сезоне, у којој смо освојили другу титулу у историји клуба и вратили Борац тамо гдје припада послије десет година. Сигурно је да ће ми ова титула остати урезана у сјећање, јер смо успјели да стигнемо готово немогућих 13 бодова заостатка за Сарајевом. Потом смо играли Лигу шампиона, Лигу конференције и, што је најважније, вратили навијаче Борца на трибине. Хтио бих да захвалим жирију, али и мојим саиграчима и тренерима. Наравно, посебно хвала мојој породици, супрузи и ћеркицама, које овим путем поздрављам - рекао је Закарић.

Статуу за најбољег добио је из руку прослављеног кошаркашког стручњака Светислава Пешића, који је био у улози предсједника жирија.

- Велика ми је част што сам добио ову улогу. Упознат сам са историјом најдуговечније манифестације оваквог типа. Познајем многе шампионе са листе најбољих, све су то велике легенде, велики асови. Честитам Горану и свим награђеним, као и "Гласу Српске" који је организовао овако дивну манифестацију. За Бањалуку ме вежу дивне успомене, у овом граду имам кума и доста пријатеља и заиста ми је било лепо - рекао је Пешић.

Главна и одговорна уредница "Гласа Српске" Борјана Радмановић-Петровић поздравила је све присутне, те нагласила да је ова манифестација кроз историју преживјела многе недаће.

- Сваке године у децембру "Глас" окупља најбоље што Република Српска има у спорту и није било разлога да тако не буде и овај пут. Овај избор није прекидан ни у најтежим ратним годинама, а ни прошле када је опаки вирус зауставио живот на цијелој планети. И за саме спортисте година је била изазовна и компликована и баш зато њихови резултати остаће уписани посебним словима у историју спорта Републике Српске - рекла је Радмановић-Петровић.

Поред десет најбољих, додијељено је још десет награда, признања и плакета.

Тако је најбољи спортисте из Републике Српске постала кошаркашица Саша Чађо, а најбољи тренер је Марко Максимовић. Плакете за амбасадора спорта Српске припале су кошаркашком тренеру Златану Прешићу, те кик-боксеру Николи Дробњаку.

Плакете за специјалне и паралелне везе Републике Српске и Републике Србије у области спорта заслужили су Светислав Пешић, Соња Давидовић, те рукометни савези Србије и Републике Српске.

Плакете за допринос развоју спорта отишле су у руке Дарка Савића и Николе Станковића, док је тениски челенџер "Српска опен" најбољи спортски догађај године.

Плакета за изузетна достигнућа у параолимпијском спорту припала је кошаркашу у колицима Влади Швраки, те стонотенисеру Харису Еминовићу, док је плакета за спортски подухват године припала слијепом боксеру Огњену Којићу. Плакету постхумно преузела је супруга Николе Павлишина, Бранка, за све што је овај рукометни тренер и педагог урадио за живота.

Младен Стојановић је најбољи спортски новинар Републике Српске у 2021. години, те му је припало Златно перо "Лимун Папић". Свечаност је одржана у Банском двору уз присуство ограниченог броја публике, а под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, која је уједно била на челу Организационог одбора Избора десет најбољих.

 

 

Максимовић најбољи тренер

Награду за најбољег тренера заслужио је Марко Максимовић, који је са фудбалерима Борца направио прави подвиг надокнадивши 13 бодова заостатка у другом дјелу сезоне.

- Јако сам почаствован што сам добио ову награду, баш као што сам поносан на титулу коју смо освојили. То је заслуга свих у клубу - рекао је Максимовић.

Десет најбољих

10. Лука Перић (рукомет)

Лакоћа и елеганција којом решета мреже у матичном Борцу и репрезентацији БиХ напросто импонују, посебно ако се зна да је тек ове године постао пунољетан. Већ трећу сезону је члан првог тима "црвено-плавих", а дао је допринос селекцији БиХ која се други пут узастопно пласирала на Европско првенство које почиње за тридесетак дана. Приступом, понашањем и играма током припрема покушаће да убиједи селектора Ивицу Обрвана да резервише мјесто у авиону за Словачку.

9. Сергеј Максимовић (бициклизам)

Прву сениорску сезону у бициклизму памтиће по учешћу на двије најјаче трке у региону - "Београд - Бањалука" и Трци кроз Србију које је успјешно завршио. На домаћим друмовима потврдио је да нема конкуренцију, а дао је огроман допринос свом БСК-у да се домогне титуле укупног побједника Премијер лиге. Због свега овога потписао је уговор са италијанским континентал тимом Исео, па ће од јануара каријеру наставити у земљи у којој је бициклизам национални спорт.

8. Душан Мачкић (кајак)

Кајак кану клуб Врбас годинама даје кајакаше који улазе у десет најбољих, а на ред је дошао Душан Мачкић. Легитимни насљедник Дарка Савића напредује из године у годину те осваја одличја на домаћој и међународној сцени. У току 2021. освојио је прво мјесто у Еврокупу који је одржан у Словенији у дисциплини К1. Ова дисциплина иначе је његова специјалност, па је био 11. на Европском првенству које је такође одржано у Словенији, док је на домаћој стази на Врбасу био 17. у Свјетском купу.

7. Ивана Радовић (одбојка)

Одбојкашица рођена у Фочи 2000. године дуги низ година наступа за најбољи клуб у БиХ Бимал Јединство. Са "принцезама" готово да не памти када је посљедњи пут поражена, а од њеног доласка у Брчко освојила је све могуће трофеје. Љетос је била дио репрезентације БиХ која је освојила Сребрну лигу и обезбиједила учешће у Златној европској лиги, а проглашена је и за најбољу одбојкашицу Републике Српске у овој години. 

6. Далибор Илић (кошарка)

Млади кошаркаш дао је велики допринос да Игокеа стигне до полуфинала АБА лиге, те друге фазе такмичења у ФИБА Лиги шампиона. Био је дио репрезентације Србије у квалификацијама за ЕП, а добио је позив селектора Светислава Пешића и на почетку квалификација за Мундобаскет. Момак из Вишеграда полако, али сигурно крчи пут ка самом крему европске и свјетске кошарке, чему свједоче и бројке у новој сезони које су далеко највеће и најубједљивије у његовој каријери.

5. Страхиња Ерић (скијашко трчање)

Момак рођен 2000. године у Сокоцу већ годинама је неприкосновен на домаћим стазама, али је све конкурентнији и када се ради о самом свјетском врху. Друго мјесто на ФИС купу Балкана, те укупно десет подијума на међународним тркама у скијашком трчању доказ су да је направио велики искорак. Уписао је добре наступе и на старту нове сезоне која ће кулминацију имати у јануару када се одржавају Зимске олимпијске игре у Пекингу. Ерић одавно у џепу има А норму и све је подредио припремама за највећу планетарну смотру спорта. 

4. Јелена Гајић (атлетика)

Практично из трке у трку Прњаворчанка поправља своје најбоље резултате који су уједно и рекорди Републике Српске и БиХ. У години на измаку потврдила је да је најбоља на 400 и 800 метара, како на отвореном тако и у дворани, а побиједила је и на првом издању Свесрпског купа који је одржан у Требињу. Најбоље атлетске године тек су испред ње па можемо очекивати још много добрих вијести од чланице Атлетског клуба Прњавор. Проглашена је и за најбољу атлетичарку Српске у 2021. години.

3. Павле Дујаковић (карате)

Каратиста бањалучке Енергије направио је огроман искорак у години на измаку. Иако има тек 19 година доминантно је освојио титуле првака Републике Српске и БиХ, а уписао је по побједу на Европском и Свјетском првенству. Да је имао бар мало праведније суђење окитио би се медаљом на Европском првенству за млађе сениоре, али је то надокнадио на Свјетском купу на коме је освојио злато, баш као и на шампионату Балкана. Тренутно је 6. каратиста свијета до 21 године и на 70. мјесту сениорске ранг-листе!

2. Никола Бјелајац (пливање)

Вишеструки је првак и рекордер БиХ и редован учесник највећих свјетских пливачких смотри. Ове године наступио је на европским првенствима у великим и малим базенима, те у Казању заузео 36. позицију у дисциплини 100 метара слободно са новим личним рекордом. Свој најбољи резултат на дупло краћој дионици поправио је на митингу на Флориди, а тренутно је на припремама пред Свјетско првенству које за два дана почиње у Абу Дабију.

1. Горан Закарић (фудбал)

Фудбалски клуб Борац домогао се друге шампионске титуле у историји, а Горан Закарић био је један од кључних играча на том путу. Головима и асистенцијама донио је много бодова свом тиму те осим титуле заслужио звање најбољег играча Премијер лиге. "Црвено-плави" су били надомак сензације на старту квалификација за Лигу шампиона, али је Клуж прошао даље након продужетака. Искусни крилни фудбалер и ове сезоне је један од најбољих играча, а куриозитет је да се тренутно налази међу 15 најбољих асистената на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана