Зоран Кукић проглашен за најбољег тренера кадетског шампионата Њемачке: Играчи су заслужни за моју награду

Милан Зубовић
Зоран Кукић проглашен за најбољег тренера кадетског шампионата Њемачке: Играчи су заслужни за моју награду

КЕЛН - Зоран Кукић комплетирао је титуле најбољег тренера Њемачке у омладинским категоријама.

Прво је 2007. добио награду за најбољег тренера у У19 узрасту, да би 16 година касније исто признање понио са У16 тимом. Награда је стигла након што је са Келн Старсом стигао до трећег мјеста на завршном турниру. У разговору за "Глас Српске" признао је да се није надао овом успјеху јер је екипа касно почела са радом пред почетак сезоне.

- Почели смо са радом 15. августа, што је било прекасно за дјечаке тог узраста који су требали да крену чак и два мјесеца раније. Уједно, нисам много ни познавао тим који је би­о сложен мало збрда-здола, док су друге екипе попут Леверкузена, Улма, Бона или Лудвигзбурга имале континуитет у раду. Нико није сматрао да можемо доћи до завршног турнира, али смо били фаворити из сјенке па је пласман на завршни турнир био велики успјех за нас. Уједно, и цурице до 16 година стигле су до Фајнал ејта, што је потврда доброг рада у клубу - истакао је Кукић за "Глас Српске".

Када сагледа све иза себе, поносан је на успјех из прошле сезоне.

- Напредујемо корак по корак. Вјероватно само могли бити мало бољи да није било повреда, школских обавеза, пауза због божићних, зимских и прољећних одмора, што је баш тешко ускладити и ухватити ритам. Изгубили смо полуфинале од Албе са пет поена разлике, а уз мало среће могли смо да је добијемо. Недостајало нам је мало храбрости и искуства да дођемо до крајњег циља. Момци су цијелу сезону напорно радили, жртвовали се као и њихови родитељи, који су помагали у вези са превозом и још неким стварима, тако да је ово наш заједнички успјех, дјеце, родитеља и мене - нагласио је Кукић.

Лично признање много му значи јер је оно показатељ да и он ради на прави начин, али га је подијелио са играчима и родитељима.

- Признање много значи ако имаш талентовану екипу која је вољна да ради. Ако немаш, онда је то неки други правац. Ова награда је више награда те дјеце коју тренирам и један дио припада њима. Тако је са кадетима, али и са сениорима - нагласио је Кукић.

Легендарни кошаркаш Борца у каријери је играо само за још један тим, Келн. У њему је завршио играчку каријеру и почео тренерску. Водио је јуниоре па сениоре, након чега је дошло до великих финансијских проблема у клубу, а он се "пребацио" у менаџере. Повратак у тренерске воде десио се након деценије.

- Пресудила је моја унутрашња жеља и нешто што ми чини задовољство. Играње кошарке било ми је велико задовољство, скоро исто као када сам био тренер. Потом сам радио као менаџер више од десет година, али то ме никада није чинило задовољним иако сам био близу кошарке. Прелазак у те воде био је лаган јер зарадиш неки новац и доста је лакше у односу на друге послове - додао је Кукић.

Ипак, одлучио је да се окрене свом првом позиву.

- Прије двије године дошло је до неспоразума у менаџерској агенцији, видио сам с ким имам посла, што није био дио мог карактера, па сам отишао. Желио сам да се вратим у кошаркашке воде. Брзо након тога добио сам понуду Келна па сам разговарао са породицом и Штефаном Беком који ме у првом наврату довео у Келн, а сада је пословођа у клубу. Понудио ми је мјесто и рекао да у питању није неки велики новац, али сам рекао: "Ај да видим шта је у питању па да покушам, а о парама ћемо послије". Нисам пуно размишљао и једноставно се догодило да прихватим понуду. Келн ми је дао прилику да поново радим и са ове временске дистанце слободно могу рећи да сам задовољан начином на који је све функционисало. Било је мало на брзину и нисам бирао екипу нити је познавао.  То су дјеца до 16 година, још неискварена па се још могу усмјеравати - закључио је Кукић мало кроз шалу, а мало кроз збиљу.

План за будућност

Кукић је рекао да не прави планове за даљу будућност.

- Генерално, имам уговор на још годину и једноставно не гледам далеко у будућност. Сатисфакција је кад човјек има прилику да ради окружен позитивном енергијом. Имамо неке разговоре унутар сениорске екипе која игра трећу лигу и амбицију да уђе у другу идуће сезоне па касније и у прву. Желе да иду корак по корак, а ни ја не желим да журим, већ да идем у том правцу. За сада планирам да пратим клуб како се буде развијао. Келн ми је дао шансу да радим оно што волим па ћу их испоштовати - рекао је Кукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана