Зашто је Денвер изабрао Николу Јокића а не Јусуфа Нуркића?

GS
Foto: X.com

Власник Денвера Џош Кроенке објаснио је како и зашто је Денвер изабрао Николу Јокића испред Јусуфа Нуркића...

Никола Јокић доминира у НБА лиги, близу је освајања трећег МВП признања, води Денвер ка новој титули и чека Лејкерсе у плеј-офу. Да ли би ишта од тога било да српски центар није добио прилику да се докаже 2015. године? Ко зна. Како и зашто је донијета одлука да он буде испред Јусуфа Нуркића, о томе је детаљно причао власник Нагетса Џош Кроенке.

Гостовао је у подкасту код Мајкла Портера јуниора и описао је како је све то изгледало прије девет година. "Прича је веома смијешна, ако ти неко каже да је знао тада, лаже. Сјећам се да сам сједио са Тимом Конелијем и Артурасом Карнишовасом и да су ми рекли да има један момак ког треба да погледам. Рекли су ми да жели да остане још годину дана у Европи. Ми смо хтјели што више младих играча. Питао сам их зашто жели да остане, објаснили су ми да је то најбоље за његов развој. Показали су ми снимак, носио је дрес у некој розе боји, није могао да скочи уопште, али је хватао лопту тако лако, било је видљиво да му је кошаркаши ИQ већи од свих. Дошао је у љето 2015. године. Мој отац има сјајне приче из тог периода, да је Никола био у теретани са својом браћом. Промијенио је дијету, исхрану. Тада смо имали и Нуркића ту и нисмо могли да одлучимо шта да радимо са њима двојицом, обојица су били талентовани центри са одличним вјештинама", почео је Кроенке.

У том периоду Голден Стејт је био доминантан. "Лига је ишла у том смјеру ниже петорке, са шутерима са свих страна, било је још екстремније него сад. Сви су преко ноћи хтјели да буду Вориорси. Нисмо могли да играмо са Јокићем и Нуркићем у исто вријеме. Имало је то неке предности, али је њима тешко било да чувају противничке играче, посебно када играју са четири бека. Морали смо да станемо, размислимо и да донесемо одлку. Послије Николине прве сезоне, почела је друга и схватили смо тада да морамо да изаберемо. Обојица су стартни центри."

Дошло је вријеме за тешке одлуке. "Јусуфов уговор био је близу истека, аналитичари су анализирали одређене бројке, поређења. Онда је стигло то поређење на основу одређених ствари. На папиру је писало 'играч А' и 'играч Б' и поређење у њиховој другој сезони. Једина разлика је то што је први играч двије године старији. Могли сте јасно да видите да су бројке другог играча боље у свим категоријама. Рекао сам им тада 'Океј, покушаћу да погодим и да кажем да је играч Б' Никола' и питао сам их да ли је други играч Нуркић или неко други из НБА лиге. Одговор је био, то је Лери Бирд. Аха..."

И, тако је изабран Јокић. "Тада смо се сви погледали... Када причаш са љубитељима кошарке, начин на који он игра, то се не види голим око. Када гледаш неки дужи период и када видиш како утиче на игру, онда се све види. То је било у првој недјељи децембра, рекао сам Тиму тада да се никада нећу мијешати у посао тренера и да нећу бирати ко игра, ко не, али да ако већ морамо да бирамо између њих двојице, да стави Николу у тим. Неколико вечери касније је Јокић заиграо у стартној петорци и никада више није изашао из петорке", закључио је Кроенке, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана