Преминула Борчева легенда: Трофејни кошаркаш је упалио први рачунар у Бањалуци

СрпскаИнфо
Преминула Борчева легенда: Трофејни кошаркаш је упалио први рачунар у Бањалуци

Некадашњи кошаркаш бањалучког Борца, Лазо Рољић, преминуо је у 80. години.

Рољић је рођен 6. априла 1945. године, а био је члан сјајне генерације Борчевих кошаркаша која је почетком и крајем шездесетих година прошлог вијека играла у Другој лиги Југославије.

Такође, Рољић је са екипом Борца у новембру 1962. године освојио Куп БиХ побједама на финалном турниру у Бијељини против истоименог домаћина (72:55) и Босне (86:48), што је био први трофеј Купа БиХ за Борац икад.

Борац је у југословенском друголигашком рангу (група Центар) дебитовао у априлу 1962. године, утакмицом против зрењанинског Пролетера. На крају сезоне, у конкуренцији 10 екипа, заузео је пето мјесто, а одлуком КСЈ друголигашко такмичење је након те сезоне укинуто.

Поново је, али у двије групе (Исток и Запад) уведено 1968. године, а за "Црвено-плаве" тада су, између осталих, наступали Ангел Трајковски, Борко Миљевић, Антон Реш, Слободан-Бато Јелић, Мирослав Даниш, Зоран Прохаска, Блаж Котарац…

Лазо Рољић био је и члан репрезентације БиХ која је 1. јуна 1969. године у Сарајеву одиграла ревијалну утакмицу са најјачим тимом Југославије, који се спремао за Евробаскет у Италији.

Осим Рољића, из Борца су у бх. тиму били и Котарац, Слободан Јелић… док су неизоставан дио екипе такође били и легендарни првотимци сарајевске Босне Богдан Тањевић и Вјечеслав Тољ.

Ведете југословенског тима, између осталих, тада су били Крешимир Ћосић, Драгутин Чермак, Драган Капичић и Радивој ”Жућко” Кораћ, којем је то био нажалост посљедњи меч у каријери. Прослављени југословенски кошаркаш је, путујући за Београд, погинуо дан касније, у 31. години, у саобраћајној несрећи код села Каменица (између Вогошће и Семизовца), 12 километара од Сарајева.

Кад је ријеч о Лази Рољићу, занимљиво је да је као главни инжињер у бањалучком ”Инцелу” 1971. године у рад, у присуству предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита, пустио први рачунар у Бањалуци!

У БиХ тада су постојала само три рачунара, а покретање првог у нашем граду изазвало је огромну пажњу, али и скепсу цијеле југословенске јавности.

"Шта може тај рачунар? А, ја сам рекао друже предсједниче он може да сачува податке о свим становницима Босанске Крајине. Али, то је тада било атрактивно и повјерљиво, и могло се вјеровати у то. Међутим, данас када то посматрамо шта је пет мегабајта диска, а ја сам рекао у тај диск може да стане 750.000 становника. Тако да смо ми били едуковани од стране ИБМ-а јер је он тада био главни и водећи произвођач рачунара у свијету и на овом тржишту је био апсолутни владар, да тако кажем" говорио је у једној од ТВ емисија професор емеритус Лазо Рољић, доктор техничких наука, преноси СрпскаИнфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана