Како би могао да изгледа српски "дрим тим"?

ГС
Foto: Агенције

Сви жељно исчекујемо списак Светислава Пешића и 12 имена која ће се сусрести са америчким "дрим тимом" на Олимпијским играма.

Американци су већ објавили на које играче рачунају на предстојећем турниру у Паризу, а свако име "леди крв у жилама".

Стив Кер може да рачуна на: Стефа Карија, Тајриса Халибартона, Џру Холидеја, Ентони Едвардса, Девина Букера, Кавај Ленарда, Кевина Дурента, Џејсона Тејтума, Ентонија Дејвиса, Леброна Џејмса, Бама Адебаја и Џоела Ембида.

Дуел са Америма, биће тежак и велики изазов за сваку репрезентацију која буде изашла на мегдан са њима, а прва од њих је репрезентација Србија.

Србија ће већ 28. јула одмјерити снаге са "Дрим тимом" на званичном турниру, а претходно 17. јула одиграће и припремни меч са њима у Абу Дабију. Биће то добра увертира за дуел у Лиону.

Како ће да изгледа тим Србије још увијек не знамо, за сада још увијек ни Никола Јокић није потврдио учешће, док се Василије Мицић огласио и истакао да се спрема за Олимпијске игре и да му је фокус на томе.

Овако би изгледао тим, ако би Светислав Пешић могао да рачуна на 12 најбољих играча у неком идеалном свијету.

На првом мјесту је дефинитивно Никола Јокић као лидер екипе. Ове сезоне игра невјероватно у редовима Денвер Нагетса, као и претходних година. Кандидат је за МВП титулу у НБА лиги и нема сумње да би изостао у најјачем тиму Србије.

Ове сезоне је на добром путу да одбрани наслов првака и домогне се још једног шампионског прстена "преко баре". Просјечно ове сезоне постиже 26,4 поена уз 12 скокова и девет асистенција.

Одмах послије њега је ту капитен "орлова" Богдан Богдановић, који је са 16,9 поена уз 3,4 скока и 3,1 асистенцију био битан играч у саставу Атланта Хокса, који су изборили 10. мјесто Истока и плеј-ин.

Богдан је већ годинама стандардан члан репрезентације, прошле године се окитио свјетским сребром, предводио наш национални тим до великог успјеха са 19,1 поеном уз 3,2 скока и 4,6 асистенција.

На трећем мјесту је млади 20-годишњи Никола Јовић. На Свјетском првенству у Манили је показао колико може да буде битан шраф екипе. Доста је напредовао у односу на претходну сезону. У НБА лиги просјечно биљежи 7,7 поена уз 4,2 скока и двије асистенције, док је на путу Србије ка сребру просјечно постизао 10,1 поен уз 3 скока и 2,6 асистенција.

Ерик Сполстра му даје све значајнију улогу у Мајами Хиту и нема сумње да би изузетно био од користи у тиму Светислава Пешића.

Од играч од "преко баре" преостаје нам још Василије Мицић, као прва опција на позицији плејмејкера. Иако је имао турбулентну сезону у Оклахоми, гдје већином није добијао праву шансу, успио је да се врати у такмичарски ритам послије трејда у Шарлот Хорнетсе, завреднио је повјерење и добио солидну минутажу у новој екипи.

За нов тим је одиграо 30 утакмица, а просјечно је биљежио 7 поена уз 4,4 асистенција.

Тим дефинитивно не би могао да прође без Никола Калинић, игра добру сезону у Барселони, стандардан је са скоро 25 минута у просјеку уз 8 поена, 3,7 скокова и 2,6 асистенција.

Велики је борац и нема сумње да би донио велику ширину на терену. Уз њега као комбо-бек Марко Гудурић на позицији 2-3.

На позицији четири, односно крилног центра су виђени Филип Петрушев и Лука Митровић.

Петрушев се изборио за минуту у Олимпијакосу прије повреде је блистао на паркету, уколико се добро опорави, могао би да буде стартна четворка српске репрезентације, а као његова замјена би могао да буде Лука Митровић, који ове сезоне игра невјероватну сезону у дресу Црвене звезде, можда и најбољу.

Већ га је звао Светислав Пешић за квалификације за Европско првенство 2025. године. Против Финске је блистао са 19 поена и девет скокова а против Грузије скромини учинак са осам поена.

Мада не смијемо заборавити ни Алексеја Покушевског који се препородио откако је из Оклахома Ситија прешао у Шарлот.

Као другу опцију на позицији центра у идеалном саставу екипе је ту Никола Милутинов, неизоставни члан репрезентације годинама и прва опција када Никола Јокић није ту. Такође има проблема са повредама ове сезоне, али се ускоро враћа на паркет.

Поред Богдановића, велика дилема је била око преосталих бекова, односно још два мјеста. Прво свакако иде Алекси Аврамовићу, који је ове био одличан и на Свјетском првенству, као и на квалификацијама за Европско првенство. Поред њега ту позицију би употпунио Вања Маринковић.

Главна полемика би била око избора за другог плејмејкера екипе.

Бољег од Милоша Теодосића немамо и сигурно би чинио идалан тим. Ипак, након дешавања пред Мундобаскет сјајно је да околноси нису такве па је тешко очекивати Звездиног "маестра" међу "орловима" предстојећег љета.

Ове сезоне у Евролиги, Теодосић биљежи 9,4 поена уз 5,9 асистенција. Његово искуство би итекако допринијело тиму.

Шансу би могао да добије и млади Никола Топић, који је показао да је дорастао сениорској кошарци.

Међутим, њега чека НБА драфт, а уколико се обистине прогнозе и буде у Топ 10, пракса посљедњих година нам говори да ће се вјероватно фокусирати на припрему за најважнију сезону у својој каријери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана