Исповијест Меџика Џонсона који је више од 30 година заражен ХИВ вирусом

GS
Foto: Instagram

Од 1988. године, сваког 1. децембра обиљежава се Свјетски дан борбе против ХИВ-а, на који вриједи подсјетити због свих табуа и предрасуда које прате особе које су заражене овим вирусом.

Без икакве дилеме, најпознатија особа која је заражена вирусом ХИВ-а је легендарни амерички кошаркаш Меџик Џонсон који важи за једног од најбољих плејмејкера свих времена, а који је на конференцији за медије 1991. године открио све о свом стању.

Више од три деценије Меџик Џонсон живи са вирусом ХИВ-а, што је мало ко могао да помисли у том тренутку, посебно јер је по сазнању да је заражен саопштио да завршава каријеру. "Имам ХИВ вирус и мораћу да се повучем из Лејкерса", казао је тада Џонсон, прије свега јер је то вријеме (нажалост и данас) владало много предрасуда око ХИВ вирусу, међутим учинио је све што је могао да би се сазнала истина, посебно око једног питања. Прије више од три деценије, када је Меџик Џонсон саопштио да је заражен, сида је важи за "геј болест", ону за коју хетеросексуалци нису морали да брину, а управо је славни кошаркаш био један од оних који су разбили предрасуде да то није истина.

"Да сам бисе**уалац или геј, ја бих то признао, али ја то нисам. Људи који играју са мном или против мене то знају. Сви се дружимо. Не може Меџик да буде геј или бисе**уалац, то је тако, то сви знају", испричао је отворено петоструки освајач шампионског прстена са Лејкерсима у једном интервјуу из деведесетих, подсјетивши да је "живио холивудски живот" и да је спавао са великим бројем жена, притом није марио за било шта сем да испуни њихове и сопствене фантазије.

"Да, имао сам односе у лифту... Жене имају разне фантазије и то желиш да оствариш са њима. Имао сам односе у канцеларији док су људи око вас у сусједној просторији. Знате тај поглед на жени... Ја кажем 'не овдје', она каже 'овдје', а није имала гаћице. То је први пут да сам гледао около шта се дешава умјесто у жену с којом водим љубав, презнојао сам се и само гледао да ли ће неко отворити врата", насмијао се Меџик Џонсон и додао: "Ја сам имао фантазију да будем одједном са шест жена. То је била и моја и њена фантазија. То је био мој живот. Забављао сам се, да ли сам остварио своје фантазије - јесам, али платиш то на крају".

Нажалост, Џонсон је проживљавао и тешке тренутке када је сазнао да је заражен вирусом ХИВ-а, тако да је у једном интервјуу чак испричао да је размишљао о самоубиству: "Ако ми се нешто деси, настави да бринеш о мојој породици. Претпостављам да морам да престанем са кошарком? Не знам да ли желим да живим тако, можда бих једноставно завршио све, можда само да...", причао је Џонсон агенту Лону Розену, који га је прекинуо прије него што је најавио самоубиство.

"Мислио сам да се суочавам са смрћу. Нисам могао да спавам. Стално сам размишљао да ли су ствари које радим посљедње у мом животу", казао је тада Џонсон, а само четири године касније вратио се на паркет и одиграо неколико мечева за Лејкерсе, док је и дан-данас доброг здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана