Игор Јосиповић, кошаркаш Дечина, за “Глас Српске”: Сад могу у пензију

Милан Зубовић
Игор Јосиповић, кошаркаш Дечина, за “Глас Српске”: Сад могу у пензију

ДЕЧИН - Трофејом Купа Чешке може се похвалити Игор Јосиповић. Кошаркаш из Власенице који је стасао у Бањалуци, а потом промијенио много клубова током каријере са Дечином је стигао до новог пехара којем су се надали само они најоптимистичнији.

Финални меч против Брна (87:74) завршио је са десет поена и девет скокова. Био је то први трофеј за Дечин који је играо своје пето финале.

- Направили смо бум и људи су одушевљени јер нису очекивали трофеј пошто нам је циљ био да изборимо завршни турнир. Лако смо добили Колин у полуфиналу, а затим и добру екипу Брна у финалу. Мислим да су нас мало потцијенили, јер су нас добили у лиги пет дана раније и мислили су да ће бити лако. Ипак, није било тако. За све у клубу овај трофеј представља велико задовољство, јер су раније били увијек надомак пехара и сада су стигли до првог у модерној историји клуба - рекао је Јосиповић за “Глас Српске”.

Идућег септембра напуниће 35 година па у шали каже да сада може и у пензију.

- Било је медаља и пехара током каријере и све су ми веома драге, али ми ова представља нешто посебно. Можда зато што сам при крају каријере, јер ћу играти још годину, двије или три зависи како се расплете ситуација. Овај трофеј ми је баш сјео и сам сам се себи смијао и рекао: “Сада можеш у пензију” - нагласио је Јосиповић.

Чешка му је постала друга кућа, можда трећа. Прије Дечина играо је за УСК Праг и Оломуоцко. Живот у мјесту од неких 50.000 становника баш му одговара.

- Четврта ми је година у Чешкој, трећа екипа и овдје ми све одговара. Држава је јако фина, људи пристојни, али ми недостаје породица без које сам двије године од када ми је кћеркица кренула у школу. До тада су стално били са мном, али ето сада нису па се редовно чујемо телефоном. Како сам старији све ми више недостају, мада кажу да је то нормално док су били са мном током распуста. Ипак, знам зашто сам овдје. Могао сам да играм и у БиХ, али ова понуда је била много боља. Вјерујем да се труд исплатио. Велика је ово земља и нација са много добрих играча - истакао је Јосиповић.

О клубу, који је основан далеке 1945. године и који је неколико пута мијењао име, има само ријечи хвале.

- Клуб је супер уређен. Сви су ме лијепо прихватили, а дошао сам на позив тренера који је био асистент у УСК када сам тамо играо па само се брзо договорили. Знам свој посао. Моје је да држим одбрану и у нападу убацим неких десетак поена када добијем лопту. Трећи смо на табели, што је такође успјех јер се екипа прошле сезоне борила за седмо мјесто. Ове се погодила добра хемија у тиму па правимо екстра резултате. Сад иде одлучујући дио сезоне и жеља нам је да са трећег мјеста уђемо у плеј-оф - додао је Јосиповић.

Поредећи квалитет лига БиХ и Чешке предност даје Чесима из неколико разлога те наглашава да разлику чине неке ситнице.

- Чешка лига је финансијски и маркетиншки јача мада у БиХ поједини клубови дају добре уговоре, али мораш се борити за своје паре. Овдје је све уређено и оног датума који стоји у уговору редовно ти стиже плата на рачун без обзира на учинак. Поред тога, много је ситница које чине да се лијепо осјећаш. Рецимо, дворане су доста попуњене и око њих влада спортска атмосфера јер увијек има неког народа па ти је драго када долазиш на утакмицу. Организују се наградне игре за публику, код нас у свлачионици има свега од сокова, воћа, чоколаде, енергетских пића... твоје је да тренираш и мислиш само о кошарци - закључио је Јосиповић.

“Горјеће” на дербију

Екипу Дечина већ вечерас очекује локални дерби против Устија над Лабем.

- Прославили смо трофеј како треба, али нисмо могли да заломимо. Потом смо имали дан одмора и одмах се вратили на тренинг, а сада нас очекује дерби против Устија. Дечин и Усти над Лабем су удаљени неких 20 километара и не подносе се уопште. Ривалитет је већи него између билећких и требињских клубова. Очекујемо пуну дворану и има да “гори” - рекао је Јосиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана