Евролига признала грешку – Монако оштећен, али и Партизан ВИДЕО

ГС
Евролига признала грешку – Монако оштећен, али и Партизан ВИДЕО

Организатори Евролиге признали су грешку која се десила у финишу меча 12. кола између Партизана и Монака.

Црно-бијели су славили у неизвесној завршници (89:85), а на самом крају је дошло и до судијског пропуста.

После промашаја Донатаса Мотиејунаса, лопту је у скоку покупио Зек Ледеј и додао је Кевину Пантеру. Предуго је трајало њихово добацивање, пре него што је она стигла у руке Пи Џеја Доужера, који ју је коначно превео преко половине.

Испоставиће се прекасно, јер је тај процес је трајао дуже од дозвољених осам секунди што није и досуђено током трајања утакмице. Грешка је накнадно призната од стране континенталног такмичења.

На сајту Евролиге је поступно спроведено кроз последњих 50 секунди меча и након неколико исправних судијских одлука стигли до прве погрешне на 35 секунди до краја.

Доужеру је свиран фаул у нападу након контакта са Џејсоном Блосомгејмом, али је након прегледања снимка та одлука преиначена. Без обзира на то, сведочи о несигурности коју је судијска тројка (Хуан Карлос Гарсија, Матеј Болтаузер, Гвидо Ђованети), почела да показује.

Осим тога, није било превида све до 20,3 секунди до краја када Ледеј стиже до поменутог скока и ухваћене лопте. У тренутку када Доужер прелази на противничку половину на семафору је остало 11 секунди. Дакле, између за два је прошло 9,3 секунде односно 1,3 више него што је дозвољено.

То је требало да донесе лопту Монаку и враћање сата на 12,3 секунди. Уместо тога Мотиејунасу је суђен фаул над Аленом Смаилагићем, што је такође накнадно утврђено као неисправна одлука. Срећом, судије су то на лицу места исправиле прегледањем снимка.

До краја још једна неисправна одлука, прва на штету Партизана. Приликом убацивања лопте на секунд до краја Џордан Лојд је са обе руке чувао Зека Ледеја, што је требало да буде фаул приликом извођења лопте и да Партизану донесе слободно бацање и лопту са стране.

У склопу те акције догодио се и случајан контакт у пределу Лојдовог лица, након чега су обојица завршили на земљи. То није окарактерисано као фаул, што је процењено као исправна одлука.

Међутим, оно што је занимљиво у вези са том ситуацијом јесте да се она проверавала. Судије су задржале иницијалну одлуку, али оно што је важно навести јесте да они том приликом нису могли да поново мењају одлуку око онога што је томе претходило, преноси б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана