Душан Макитан, крилни центар Игокее: Освајање пехара остварење сна

Милан Зубовић
Душан Макитан, крилни центар Игокее: Освајање пехара остварење сна

БУРСА - Дошли. Одирали. Освојили. То је кратак опис учинка јуниора Игокее који су наступили на првом издању завршног турнира ФИБА Лиге шампиона у којем су у финалу побиједили турски Тофаш.

Сви момци тренера Слободана Кецмана пружили су сјајне партије, а бриљирао је Душан Макитан који је проглашен за најкориснијег играча цијелог турнира у турској Бурси док је заједно са саиграчем Огњеном Радошићем изабран у идеалну петорку турнира. Момак који је почетком марта постао пунољетан и покрива позицију крилног центра током шест утакмица просјечно је биљежио дабл-дабл учинак са 18,3 поена и 12 скокова уз индекс корисности 24,8 за 35 минута на терену. Препун позитивних утисака, баш као и остатак екипе, вратио се кући.

- Сам наступ на овом турниру представљао је велико задовољство, а освајање је нешто посебно импресивно. Дјелује још нереално и тек након неколико дана бићемо свјесни оствареног успјеха. Отишли смо са великом жељом да дамо све од себе и првенствено се себи докажемо па освајање пехара представља остварење сна. Вјеровали смо у себе, имали велику енергију и вољу да догурамо до краја. Све смо издржали, изгурали проблеме тако да можемо бити поносни - рекао је Макитан за “Глас Српске”.

Првог дана су побиједили Остенде и Мурсију, а обје утакмице су одиграли без Огњена Станковића и Огњена Радошића који су се придружили касније.

- Први дан је био најтежи. Играли смо двије утакмице са скраћеним ростером и морали водити рачуна о минутажи што је било доста умарајуће. Ипак, након прве побједе пао је камен са срца и видјели смо да можемо доста доброг направити. Утакмица са Нимбурком била је најлакша, а преосталих три доста тешке. Ритас у полуфиналу био је најтежи ривал јер су физички били најјачи. Остали тимови били су изузетно физички спремни и ниједан није био за потцијенити. Ипак, ми смо били ти који су се за све питали и заиста смо одлично одиграли све утакмице - додао је Макитан.

Против Мурсије је убацио само седам поена, а разлог тога био је помало невјероватан. Наиме, шпански тим у њему је видио највећу опасност па је играо “фластера” на њему. Све вријеме док је био на терену имао је чувара који га је у стопу пратио што се може видјети у рукомету. То је била његова најслабија утакмица, али у осталима је био испред свих па је стигла МВП титула.

- Сама награда је екстра признање и то у конкуренцији тимова широм Европе који су први пут заиграли на једном оваквом турниру. Признање ми прија, али знам да и мој саиграчи имају великог удјела у томе и хвала им на помоћи. Ипак, најважније је да смо као тим освојили титулу - истакао је Макитан.

Са Звездом сутра

Већ сутра њега и саиграче очекује полуфинале Фајнал фора АБА лиге којем су домаћини у Лакташима. Од 19 часова копља ће укрстити са Црвеном звездом док ће се од 16 сати састати Мега и Цедевита Олимпија.

- Фаворити нисмо, али се надамо финалу и надам се да ћемо славити у полуфиналу. Освајање Лиге шампиона дало нам је врхунског елана и надам се да ћемо наставити у истом ритму - нагласио је Макитан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана