Вуле Тривуновић о честим тренерским смјенама у Премијер лиги БиХ: Радити или не радити питање је сад

Дарко Пашагић
Вуле Тривуновић о честим тренерским смјенама у Премијер лиги БиХ: Радити или не радити питање је сад

БАЊАЛУКА – Пракса да се тренеру послије само неколико лоших резултата даје отказ или се са њим споразумно прекида сарадња настављена је и ове сезоне у Премијер лиги БиХ.

Није одиграно ни комплетних девет кола, а већ четири клуба су смијенила кормиларе, а Сарајево и Игман су то већ учинили по два пута.

Тим са “Кошева” на европској сцени је водио Мирза Варешановић, који је смијењен послије елиминације у првом колу квалификација за Лигу конференције од грузијског Торпеда из Кутаисија. Као његов привремени насљедник постављен је Менсур Доган, који је морао да оде већ послије пораза у првом колу Премијер лиге на “Кошеву” од добојске Слоге, а умјесто њега именован је Словенац Симон Рожман.

Премијерлигаша из Коњица током припрема водио је Хусреф Мусемић, који се са клубом разишао пред сам старт сезоне. На његово мјесто постављен је његов дотадашњи помоћник Џенис Ћосић, који није дуго “трајао”. Послије одличног старта нанизао је пет узастопних пораза, а “чашу је прелио” неуспјех у Коњицу у деветом колу када је Зрињски славио са 2:0.

Тренере су мијењали Вележ и Тузла сити. Мостарци су послије ремија у четвртом колу против Широког Бријега (1:1), а због наводно лошег односа према играчима смијенили Недима Јусуфбеговића, а именовали хрватског стручњака Деана Клафурића. Премијерлигаш из Симиног Хана у првих осам кола освојио је само осам бодова и то је био разлог да са мјеста шефа стручног штаба оде Миленко Бошњаковић, а умјесто њега екипу привремено води досадашњи помоћни тренер Селвир Мујић.

Вуле Тривуновић, који иза себе има импозантну играчку каријеру, већ девет година се бави тренерским послом, до сада је био ангажован у шест клубова, али наглашава да је то изузетно незахвалан посао.

- Често сам себи постављам питање да ли је боље радити или не радити. Не зна се шта је теже, када не радиш па чекаш да те неко зовне или када радиш, а унапријед знаш да ће то трајати три, четири мјесеца или највише годину. Један мој пријатељ је рекао када радиш ниси срећан, а исти је случај када и не радиш - истакао је Тривуновић, који је посљедњи ангажман имао у кипарском Етникос Ахнасу.

Овај 40-годишњи стручњак истиче да је челницима клубова пуно лакше отјерати тренера, него десетак или више играча.

- Бојим се да је смјењивање тренера само доказ нестручности људи које воде клуб. У њима треба да раде људи из струке, а Управа клуба треба да буде искључиво сервис, а не да се мијеша у све и свашта. Њихово је да изаберу адекватног спортског директора који ће бирати тренера, а онда њих двојица да формирају играчки кадар. Нажалост, кода нас је углавном супротно - наставио је Тривуновић.

По њему клуб који би требало да буде примјер осталима по питању тренерског посла је Зрињски.  

- Не треба ићи пуно уназад. Узећемо примјер Сергеја Јакировића. Он је међу “племиће” дошао у новембру 2020. па иако у текућем првенству није освојио титулу, али ни изборио наступ на европској сцени, добио је повјерење клупске Управе да остане на кормилу. Сљедеће сезоне Зрињски је био први са 27 бодова предности, Јакировић је почео и наредни шампионат, али је због бољег ангажмана, прво у Ријеку, а потом у Динамо отишао, да би његов насљедник Крунослав Рендулић наставио његовим стопама. Одбрањена је титула са 20 бодова предности, а Мостарци су ове сезоне постали први клуб из БиХ у групној фази неког европског такмичења. То је доказ да тренере треба понекад и истрпјети, јер је по мени много важнија њихова посвећеност, него послушност која се од њих често тражи - додао је Тривуновић.

Странци

Одлука Фудбалског савеза БиХ да се странцима више не сматрају фудбалери са пасошима земаља насталим распадом бивше Југославије по ријечима Вулета Тривуновића могла би још више да уназади рад у омладинским школама.

- На тај начин ће се још више видјети лош рад или боље рећи нерад тренера који брину о младима. Уз све то све ће теже бити афирмисати младог играча који је поникао у клубу – нагласио је Тривуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана