Срђан Граховац, фудбалер Ризеспора о противнику Борца: Аустрија велики фаворит

Дарко Пашагић
Срђан Граховац, фудбалер Ризеспора о противнику Борца: Аустрија велики фаворит

БАЊАЛУКА - Сваком бољем познаваоцу фудбала мора да буде кристално јасно да је Аустрија из Беча велики фаворит против Борца у другом колу квалификација за Лигу конференције, истакао је некадашњи играч Бањалучана, потом дуги низ година фудбалер Рапида, а сада турског Ризеспора Срђан Граховац.

Вицешампион БиХ први меч против најтрофејнијег аустријског клуба одиграће 27. јула на "Ђенерали арени" у Бечу, а реванш је седам дана касније, 3. августа на Градском стадиону у Бањалуци.

- Треба бити реалан и рећи да је клуб из Беча финансијски много богатији од Борца, имају и своју академију, држава је уређенија, а све то јасно говори ко има веће шансе у овом двомечу. Наравно у фудбалу се све чешће дешавају изненађења па је спортски надати се да ће тако бити и овог пута - нагласио је Граховац, који посљедњу годину дана фудбалски хљеб зарађује у Ризеспору.

Прије тога непуних седам година био је члан бечког Рапида и имао је често прилику да игра против највећег градског ривала у једном од највећих аустријских дербија.

- То су и за једне и за друге увијек биле посебно важне утакмице, јер се ради о великом ривалитету. Навијачи Рапида су много организованији од Аустријиних, тако да се може очекивати да би Борац у првом дуелу у Бечу могао на трибинама имати чак већу подршку од домаћина. Наиме, у Бечу и околини живи велики број Бањалучана, ово гостовање није ни толико далеко, тако да сам сигуран да ће стадион бити испуњен до посљедњег мјеста и да ће бар половина навијача бити на страни гостију. Од навијача Рапида, популарних "ултраса" већ сам добио неколико порука у којима су најавили да ће на овом мечу подржати клуб из којег сам дошао у њихове редове - наставио је Граховац, који је у Рапиду оставио дубок траг и једно вријеме чак носио капитенску траку што сматра изузетном чашћу.

Према његовим ријечима, и Аустрија као и сви клубови у овој држави свих 90 минута играју истим темпом.

- Код њих се јасно види шта значи германски менталитет. Без обзира против кога играју, да ли слабијег или јачег, од почетка до краја сви на терену пружају максимум. За њих ни минус два, три гола на утакмици не значи пораз, а исто тако ни велика предност не значи побједу - рекао је Граховац.

Иза Рапида који је чак 32 пута био првак ове земље Аустрија је најуспјешнији клуб са 24 титуле, али посљедњу је освојила 2013. У посљедњих 20 сезона само су три пута били прваци, Рапид два пута, ГАК из Граца једном, а чак 14 пута Салцбург.

- Тешко се осталим аустријским клубовима посљедњих година било одбранити од доминације Салцбурга који је посљедњу деценију стално шампион. Рапид им је неколико година парирао, а Аустрија је увијек ту негдје при врху, трећа, четврта или пета.

Чак је било и сезона у којима нису успјели да изборе пласман на европску сцену. Прошле године су играли у групној фази Лиге конференција, а циљ им је стално подмлађивање екипе и ослонац на играче из властите академије. Тако да се може очекивати да велики број играча из прошле сезоне промијени средину.

Управо то стално подмлађивање и можда донекле неуиграност екипе може да буде шанса Борца у овом двомечу. Видјећемо... - рекао је Граховац.

Овај 30-годишњи дефанзивни везни фудбалер није се баш наиграо у посљедњих годину дана како је постао члан Ризеспора.

- Све је одлично почело, био сам стартер, а онда је услиједила безазлена повреда, истегнуће листа. Сви су очекивали брз повратак, па и ја, али се то отегло на мјесец и по. Када сам се требао вратити на терен рекао сам сада већ бившем тренеру Буленту Коркмазу да се не осјећам баш лагодно због дугог неиграња. Не знам како је он то схватио, али послије тога нисам добио шансу. Нисам био једини случај, то се десило још великом броју играча Ризеспора из прошле сезоне. Крајем идуће седмице почињу припреме с новим тренером Илханом Палутом. Моје је да напорно радим и очекујем да се изборим за мјесто у стартној постави - додао је на крају Граховац, који се с породицом ових дана одмара у родној Бањалуци.

Сигурно се враћам

Често пута је најављивана могућност да се Срђан Граховац враћа у Борац, али од тога за сада ништа.

- Имам још годину дана уговора с Ризеспором, који се вратио Суперлигу Турске и жеља ми је да се током припрема наметнем и вратим у први тим послије паузе. А шта ће бити послије тога видјећемо. Сигурно ћу се вратити у Бањалуку и Борац, али не желим да то буде баш при крају каријере. Желим да свом вољеном клубу помогнем док сам још у снази и да имам улогу у екипи. У Борцу сам се афирмисао као играч, доживио много лијепе тренутке и биће то начин да му се бар мало одужим - рекао је Граховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана