Мундијал у Катару: Постигнуто 120 голова, Енглеска без картона

Анадолија
Foto: Илустрација

ДОХА - Мечевима у петак навече завршена је групна фаза Свјетског фудбалског првенства у Катару након које су познати сви парови осмине финала која почиње већ данас дуелима Холандија - САД и Аргентина – Аустралија.

Мундијал у Катару почео је 20. новембра и одиграно је свих 48 утакмица групне фазе.

Мечеви Холандија - САД и Аргентина - Аустралија играју се данас, а сутра се играју дуели Француска - Пољска и Енглеска - Сенегал. 

Утакмице Јапан - Хрватска и Бразил - Јужна Кореја играју се 5. децембра, а дан касније се играју и дуели Португал - Швицарска и Мароко - Шпанија.

Еквадор, Катар, Иран, Велс, Мексико, Саудијска Арабија, Тунис, Данска, Њемачка, Костарика, Белгија, Канада, Камерун, Србија, Уругвај и Гана су завршили наступ на Мундијалу.

На утакмицама групне фазе постигнуто је укупно 120 голова, што је 2,5 голова по мечу, а најефикасније селекције са по девет голова били су Енглеска и Шпанија. Након СП-а у Јужној Африци 2010. године, када је постигнут 101 гол, ово је најнеефикасније Свјетско првенство када је у питању број постигнутих голова у групној фази.

Након СП-а у САД-у 1994. године, ово је прво Свјетско првенство на којем нити једна екипа није имала максимални учинак у групној фази такмичења.

На листи најбољих стријелаца у Катару налази се пет фудбалера који су постигли по три гола, а то су Шпанац Алваро Мората, Француз Килиан Мбаппе, Енглез Маркус Рашфорд, Холанђанин Коди Гакпо и Еквадорац Енер Валенсија.

На 48 утакмица групне фазе СП-а у Катару судије су подијелиле укупно 166 жутих и два црвена картона. Са 16 жутих картона предњачи селекција Саудијске Арабије, а Енглеска је једина репрезентација без картона.

Испадањем у групној фази такмичења без посла су остала три селектора и то селектор Белгије Роберто Мартинез, селектор Гане Отто Аддо и шеф стручног штаба Мексика Герардо Мартино.

У историју свјетских првенстава уписали су се Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Мануел Нојер. 

Наиме, португалски ас Роналдо постао је први фудбалер који је постизао голове на пет свјетских првенстава. 

Аргентинац је први који је забиљежио асистенције на пет Мундијала, док је Нојер постао голман с рекордних 19 одиграних утакмица на свјетским првенствима.

У историју се уписала и Францускиња Стефани Фрапарт која је судила меч Костарике и Њемачке и постала прва жена која је дијелила правду на свјетском првенству.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана