Јамајканац Луис Тимар брзо постао љубимац навијача Слободе

Дарко Драгичевић
Јамајканац Луис Тимар брзо постао љубимац навијача Слободе

МРКОЊИЋ ГРАД - Доброта и љубазност људи у Мркоњић Граду “отопили” су све проблеме с којима се Луис Тимар срео у првом одласку с родне Јамајке.

Фудбалер је одлучио да направи додатни искорак у каријери и да се након шампионске титуле на свом острву (с екипом Харбур вју) упути у Европу. Избор је пао на Слободу из Мркоњић Града, а Јамајканац признаје да није много знао о новом клубу као ни земљи у коју се упутио.

- Када сам добио понуду распитао сам се о земљи и клубу па сам видио да је овдје био рат и да је веома хладно. То ме није поколебало иако су многи пријатељи били скептици у вези са БиХ. Међутим, имао сам подршку породице. Они су били срећни због мене, знали су да ако желим да направим искорак морам да одем иако нам је свима тешко пала раздвојеност - истиче Луис.

Отворени и насмијани младић брзо је освојио срца саиграча и суграђана. Приликом доласка у Мркоњић Град истиче да су му сви жељели помоћи да се осјећа што боље и да му је то много помогло.

- Људи су ме овдје одушевили. Тако сам срдачно прихваћен у екипи и граду да сам се одмах почео осјећати као домаћи. Толико су пријатељски расположени и пријатни. Сви су жељели да ми помогну, да ми олакшају живот и онда сам желио да узвратим на најбољи начин на тренинзима и терену - додао је играч с Јамајке.

Највећи проблем била је хладноћа, а на самом почетку је својим захтјевом насмијао саиграче.

- Заиста је хладно за моје стандарде. Када сам дошао било је љето, људи су шетали у кратким рукавима, а ја сам тражио да се упали гријање. Њима је то било смијешно, али мени није (уз осмијех се сјећа почетка). Сада сам се већ привикао, иако је још хладније. Сигурно да је ово за мене ново искуство. Хладноћа, снијег сигурно је за мене ново, али овај однос људи и подршка коју имам топи све те проблеме - рекао је офанзивни играч.

Луис је имао сјајну подршку саиграча.

- Увијек су били ту за мене, капитен Душко (Митрић) Илија (Даниловић, оп.а), Љубиша (Никодиновић), Василије (Јотић) и сви други су ми прискочили у помоћ, преводили шта се од мене тражи и упознали ме с градом. Заједно смо ишли на излете, природа ме одушевила, а на крају су ме водили и на кошаркашку утакмицу. Има пријатеље и у кошаркашком клубу. Нино ми је цимер у згради (Нинослав Милошевић, бивши играч Младости и тренутно тренер у клубу). Упознао сам и ваше обичаје и заиста ми се свиђају. Волим што је код вас битно да је породица на окупу, што волите да се дружите и помажете - изјавио је играч Слободе.

А на терену Јамајканац настоји да узврати за гостопримство. У свим такмичењима је постигао седам голова, али не размишља превише о далекој будућности.

- Одлично сам прихваћен па сам  желио да им се одужим на терену. Трудио сам се да пружим што боље партије. Када сам дошао био сам изненађен квалитетом лиге и тактичким задацима, јер је ово ипак други ранг такмичења у земљи. Код нас на Јамајци се пуно више иде на брзину, трчање. Тренер ми је ту пуно помогао да схватим шта се од мене очекује. Заиста се пуно ради на тактици, а лига је веома тешка. Једини проблем су ми терени мада мислим да сам се добро адаптирао, тако да размишљам само о наставку сезоне да будем још бољи. Не размишљам превише унапријед већ је главни циљ да се што боље спремим за други дио сезоне. Остаћу овдје у Мркоњићу и желим да дам максимум како би клуб остварио што бољи резултат - додао је Луис.

Јамајканац истиче да је екипа остварила дио циљева, али да мисли да може бити још боља.

- Задовољан сам својим партијама, али и комплет екипом. Мислим да ћемо бити још бољи на прољеће јер заиста добро радимо. Циљ је био да будемо у средини, а вјерујем да можемо бити још бољи - навео је Тимар.

Најтежи дио за сваког спортисту који игра у иностранству је носталгија па тако и за овог Јамајканца.

- То је наравно најтежи дио нашег посла. Недостаје породица сваки дан, а посебно када су празници, онда је то баш изражено. Међутим, одабрао сам овај пут и то је жртва коју морамо да поднесемо - истакао је члан Слободе.

Како би се што боље привикао на екипу Тимар је почео да учи српски језик.

- Научио сам већ доста српских ријечи, посебно оних који се користе у игри. Илија ми је ту много помогао. Знам лијево - десно, ајде, покриј, утрчи. Научили су ме и неке лоше ријечи, псовке (смијех), али их не користим - каже Тимар.

О томе колико га сви воле свједочи што су га водили на славу и фамилијарна окупљања.

- Свидјела ми се храна, а посебно волим пилетину. Често ме саиграчи воде са собом тако да сам пробао домаћа јела. Свиђа ми се највише јуха, готово је стално једем, а пробао сам и домаће месо, затим сарму, ћевапе. Све то ми прија - изјавио је Луис Тимар.

У Републици Српској игра још један играч поријеклом из ове земље. Алонзо Пирт је након бањалучког Жељезничара заиграо у Фамосу.

- Искрено нисам знао Пирта, он је каријеру градио у Америци, док сам ја играо у првенству Јамајке тако да нисмо играли један против другог - рекао је на крају Тимар.

Похвале

Тренер Марко Тешић истиче да су саиграчи одлично примили Луиса.

- Било је ту заиста бројних згода с њима јер су сви жељели да му помогну, а и он сам је веома весео. Што се тиче фудбала, сигурно је да посједује квалитет и да нам је доста помогао у овој сезони. Има потенцијал за још више, вриједно ради - рекао је Тешић.

Мајка тренер

Иначе њему је фудбал био суђен. Потиче из спортске породице.

- Фудбал ми је у крви. Најмлађи сам од четири брата, а наша мајка је фудбалски тренер, тако да је избор био јасан. Играо сам на Јамајци и био шампион. Такође сам био најкориснији играч и желио сам да направим додатно искорак и да своју срећу потражим у Европи. Ово је прва степеница на том путу и преда мном је још пуно рада - каже Тимар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана