Стране земље заинтересоване за куповину “српских оргуља”

Горан Ајдер
Стране земље заинтересоване за куповину “српских оргуља”

У протеклим годинама Србија је показала да може бити у самом врху. Тако је Република Србија дошла и до изузетног деструктивног оружја у виду самоходног вишецјевног модуларног лансирног оружја СВМЛО или МЛРС, под називом “шумадија”.

 Возило “шумадија” је намијењено за подршку копненим јединицама и дејствовање на тачкасте и површинске непријатељске циљеве, укључујући временски критичне циљеве као што су ракетни системи земља-земља, систем противваздушне одбране, војне базе, аеродроми, хелиодроми, логистички центри, луке, као и значајни објекти војне инфраструктуре, командни центри, центри везе, итд. Лансирни уређај повезан је за рам возила, који је фиксиран за шасију возила “шумадија”.

Пројектили са возила “шумадија” лансирају се под максималним углом елевације од 48˚. Лансер може превозити и лансирати пројектил калибра 262 мм из два лансирна контејнера, од којих сваки контејнер садржи по шест пројектила домета до 70 километара под називом “јерина Ј2”, као и пројектил различитог јачег калибра под називом “јерина Ј1”.

Пројектил “јерина Ј1” је калибра 400 мм, бојева глава тежи око 200 кг, док укупно цијели пројектил тежи 1.555 килограма, а има максималан домет до 285 километара.

Дужина пројектила “јерина Ј1” износи 8,25 метара.

Што се тиче прецизности овог пројектила, максимално одступање поготка мете тестирањем овог пројектила је око 150 метара у случају коришћења само инерцијалног система за навигацију. Уколико систем посједује и GPS, та прецизност пројектила се повећава тако да је одступање много мање и процијењено на само 50 метара.

Овакве карактеристике лансера и пројектила ставља српско СВМЛО возило “шумадија” у сам врх оваквих система.

Што се тиче контејнера на возилу “шумадија” у којима се налазе пројектили, они су израђени од челика и садрже двије цијеви са пројектилима у зависности од ситуације у којој се возило налази, односно оперативних услова.

Употреба лансера има могућност преноса или лансирања четири или осам пројектила. Лансирна платформа је окретна, а систем омогућује лансирање у смјеру и преко кабине возила под углом азимута ±30°.

Ракетни систем је интегрисан у најмодернији централно мрежни вид борбе путем командно-информационог система, навигационог система и система управљањем оружјем.

Овакав систем може за врло кратко вријеме да се, док се вози на мјесто, односно на положај са којег треба да дејствује, припреми и за ватрено дјеловање.

Систем возила “шумадија” може да дјелује аутономно, карактеристике система су да може ватрено дјеловати и у виду батерије од три до шест лансирних рампи или дивизиона од девет до 18 лансирних рампи са логистичким и возилима за комуникацију и везу.

Батерији или дивизиону у подршци придружују се командно-извиђачка возила, а подаци о евентуалним метама возилу “шумадија” могу бити пренесена путем специјалних авиона за такву намјену, извиђачких тимова на терену, беспилотних летјелица, итд.

Возило за подршку, односно логистику, које иде у пратњи “шумадије” носи по два резервна контејнера са пројектилима, на овом возилу постоји и кран-дизалица за пуњење и припремање возила “шумадија” за брзо ватрено дјеловање.

Возило “шумадија” је врло добро заштићено. Кабина возила је коцкастог облика, опремљена балистичком заштитом која кабини, односно посади, пружа максималну заштиту малокалибарским оружјем и гранатама.

Једини проблем кад је у питању возило “шумадија” је тај што возило приликом тестирању нема адекватан терен у Републици Србији за испитивање пројектила, поготово када је ријеч о пројектилу “јерина Ј1”, који има домет до 285 километара, што ствара велике проблеме у вези са тестирањем пројектила, па је због тога Србија принуђена да тражи државу која би јој изашла у сусрет на име овог и која би јој договором дозволила тестирање на својој територији.

Одређени разговори о овом питању већ се воде са Пакистаном да би била добијена могућност адекватног тестирања српског возила “шумадија”.

Систем је монтиран на високо одигнутој тошкашкој шасији камиона “камаз” са погоном 8x8.

“Шумадија”, технички подаци: посада 4 x командир, оператер, који се налазе смјештени иза кабине возача и сувозача, дужина возила 11 м, ширина 2,95 м, висина 3,45 м, максимална брзина 100 km/h, ван пута 25 km/kh досег 600 км. Наоружање вођени пројектил “јерина Ј1” домета од 70 километара до 285 километара и “јерина Ј2” невођени пројектил домета до 70 километара.

Иако ово српско супероружје још није угледало свјетлост дана, већ стижу велика интересовања страних земаља за куповину овог оружја.      

Горан Ајдер, војни аналитичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана