Strane zemlje zainteresovane za kupovinu “srpskih orgulja”

Goran Ajder
Strane zemlje zainteresovane za kupovinu “srpskih orgulja”

U proteklim godinama Srbija je pokazala da može biti u samom vrhu. Tako je Republika Srbija došla i do izuzetnog destruktivnog oružja u vidu samohodnog višecjevnog modularnog lansirnog oružja SVMLO ili MLRS, pod nazivom “šumadija”.

 Vozilo “šumadija” je namijenjeno za podršku kopnenim jedinicama i dejstvovanje na tačkaste i površinske neprijateljske ciljeve, uključujući vremenski kritične ciljeve kao što su raketni sistemi zemlja-zemlja, sistem protivvazdušne odbrane, vojne baze, aerodromi, heliodromi, logistički centri, luke, kao i značajni objekti vojne infrastrukture, komandni centri, centri veze, itd. Lansirni uređaj povezan je za ram vozila, koji je fiksiran za šasiju vozila “šumadija”.

Projektili sa vozila “šumadija” lansiraju se pod maksimalnim uglom elevacije od 48˚. Lanser može prevoziti i lansirati projektil kalibra 262 mm iz dva lansirna kontejnera, od kojih svaki kontejner sadrži po šest projektila dometa do 70 kilometara pod nazivom “jerina J2”, kao i projektil različitog jačeg kalibra pod nazivom “jerina J1”.

Projektil “jerina J1” je kalibra 400 mm, bojeva glava teži oko 200 kg, dok ukupno cijeli projektil teži 1.555 kilograma, a ima maksimalan domet do 285 kilometara.

Dužina projektila “jerina J1” iznosi 8,25 metara.

Što se tiče preciznosti ovog projektila, maksimalno odstupanje pogotka mete testiranjem ovog projektila je oko 150 metara u slučaju korišćenja samo inercijalnog sistema za navigaciju. Ukoliko sistem posjeduje i GPS, ta preciznost projektila se povećava tako da je odstupanje mnogo manje i procijenjeno na samo 50 metara.

Ovakve karakteristike lansera i projektila stavlja srpsko SVMLO vozilo “šumadija” u sam vrh ovakvih sistema.

Što se tiče kontejnera na vozilu “šumadija” u kojima se nalaze projektili, oni su izrađeni od čelika i sadrže dvije cijevi sa projektilima u zavisnosti od situacije u kojoj se vozilo nalazi, odnosno operativnih uslova.

Upotreba lansera ima mogućnost prenosa ili lansiranja četiri ili osam projektila. Lansirna platforma je okretna, a sistem omogućuje lansiranje u smjeru i preko kabine vozila pod uglom azimuta ±30°.

Raketni sistem je integrisan u najmoderniji centralno mrežni vid borbe putem komandno-informacionog sistema, navigacionog sistema i sistema upravljanjem oružjem.

Ovakav sistem može za vrlo kratko vrijeme da se, dok se vozi na mjesto, odnosno na položaj sa kojeg treba da dejstvuje, pripremi i za vatreno djelovanje.

Sistem vozila “šumadija” može da djeluje autonomno, karakteristike sistema su da može vatreno djelovati i u vidu baterije od tri do šest lansirnih rampi ili diviziona od devet do 18 lansirnih rampi sa logističkim i vozilima za komunikaciju i vezu.

Bateriji ili divizionu u podršci pridružuju se komandno-izviđačka vozila, a podaci o eventualnim metama vozilu “šumadija” mogu biti prenesena putem specijalnih aviona za takvu namjenu, izviđačkih timova na terenu, bespilotnih letjelica, itd.

Vozilo za podršku, odnosno logistiku, koje ide u pratnji “šumadije” nosi po dva rezervna kontejnera sa projektilima, na ovom vozilu postoji i kran-dizalica za punjenje i pripremanje vozila “šumadija” za brzo vatreno djelovanje.

Vozilo “šumadija” je vrlo dobro zaštićeno. Kabina vozila je kockastog oblika, opremljena balističkom zaštitom koja kabini, odnosno posadi, pruža maksimalnu zaštitu malokalibarskim oružjem i granatama.

Jedini problem kad je u pitanju vozilo “šumadija” je taj što vozilo prilikom testiranju nema adekvatan teren u Republici Srbiji za ispitivanje projektila, pogotovo kada je riječ o projektilu “jerina J1”, koji ima domet do 285 kilometara, što stvara velike probleme u vezi sa testiranjem projektila, pa je zbog toga Srbija prinuđena da traži državu koja bi joj izašla u susret na ime ovog i koja bi joj dogovorom dozvolila testiranje na svojoj teritoriji.

Određeni razgovori o ovom pitanju već se vode sa Pakistanom da bi bila dobijena mogućnost adekvatnog testiranja srpskog vozila “šumadija”.

Sistem je montiran na visoko odignutoj toškaškoj šasiji kamiona “kamaz” sa pogonom 8x8.

“Šumadija”, tehnički podaci: posada 4 x komandir, operater, koji se nalaze smješteni iza kabine vozača i suvozača, dužina vozila 11 m, širina 2,95 m, visina 3,45 m, maksimalna brzina 100 km/h, van puta 25 km/kh doseg 600 km. Naoružanje vođeni projektil “jerina J1” dometa od 70 kilometara do 285 kilometara i “jerina J2” nevođeni projektil dometa do 70 kilometara.

Iako ovo srpsko superoružje još nije ugledalo svjetlost dana, već stižu velika interesovanja stranih zemalja za kupovinu ovog oružja.      

Goran Ajder, vojni analitičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana