Док политичари затварају границе научници руше све баријере

Тањуг
Док политичари затварају границе научници руше све баријере

ЊУЈОРК - Вирус корона је промјенио правила рада у научним круговима који мултидисциплинарно проучавају тај вирус.

Као никада пре, готово сви свјетски истраживачи су ургентно фокусирани само на један проблем.

Исте поруке, додуше другачије интониране, упутили су својим научницима и Доналд Трамп и Си Ðипинг - борба против вируса корона је императив и национални приоритет.

“То је бесмислена порука јер ствари не функционишу на тај начин”, коментарише Џонатан Хини са Универзитета Кембриџ, који ради на проналажењу вакције против вируса корона.

Док политичари затварају границе и ограничавају размјену са спољним свијетом, научници руше све баријере да би стварали глобалну сарадничку мрежу каква до сада није виђена.

Истраживачи из свих дијелова света указују да је већина признатих стручњака симултано фокусирано на исти проблем и ужурбано тражење решења против корона вируса, а готово сви други истраживачки пројекти су одложени до даљег.

“Никада нисам чуо да неки истраживач или научник, заиста вриједан научник говори у контексту нације. Моја и твоја нација, мој и твој језик, тако не комуницирају врхунски експерти и научници”, каже др Франческо Пероне, начелник тима за клиничко испитивање вируса корона.

Из научних лабораторија широм света стижу исте поруке: сви се бавимо ургентним истраживањима вируса корона.

Резултати су свима доступни и могу да буду употребљени, без ограничења за даља истраживања.

“Способност да сада радимо и сарађујемо без ограничења резултат је потребе да својим радом и у доброј координацији са колегама свуда у свијету обезбједимо преживљавање”, закључују у истраживачком центру за микробилогију универзитета Оксфорд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана