Dok političari zatvaraju granice naučnici ruše sve barijere

Tanjug
Dok političari zatvaraju granice naučnici ruše sve barijere

NjUJORK - Virus korona je promjenio pravila rada u naučnim krugovima koji multidisciplinarno proučavaju taj virus.

Kao nikada pre, gotovo svi svjetski istraživači su urgentno fokusirani samo na jedan problem.

Iste poruke, doduše drugačije intonirane, uputili su svojim naučnicima i Donald Tramp i Si Ðiping - borba protiv virusa korona je imperativ i nacionalni prioritet.

“To je besmislena poruka jer stvari ne funkcionišu na taj način”, komentariše Džonatan Hini sa Univerziteta Kembridž, koji radi na pronalaženju vakcije protiv virusa korona.

Dok političari zatvaraju granice i ograničavaju razmjenu sa spoljnim svijetom, naučnici ruše sve barijere da bi stvarali globalnu saradničku mrežu kakva do sada nije viđena.

Istraživači iz svih dijelova sveta ukazuju da je većina priznatih stručnjaka simultano fokusirano na isti problem i užurbano traženje rešenja protiv korona virusa, a gotovo svi drugi istraživački projekti su odloženi do daljeg.

“Nikada nisam čuo da neki istraživač ili naučnik, zaista vrijedan naučnik govori u kontekstu nacije. Moja i tvoja nacija, moj i tvoj jezik, tako ne komuniciraju vrhunski eksperti i naučnici”, kaže dr Frančesko Perone, načelnik tima za kliničko ispitivanje virusa korona.

Iz naučnih laboratorija širom sveta stižu iste poruke: svi se bavimo urgentnim istraživanjima virusa korona.

Rezultati su svima dostupni i mogu da budu upotrebljeni, bez ograničenja za dalja istraživanja.

“Sposobnost da sada radimo i sarađujemo bez ograničenja rezultat je potrebe da svojim radom i u dobroj koordinaciji sa kolegama svuda u svijetu obezbjedimo preživljavanje”, zaključuju u istraživačkom centru za mikrobilogiju univerziteta Oksford.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana