Зашто је јадранско острво добило назив Бабина Гузица?

B92
Foto: Instagram

Анус и Порнић у Француској, Бетмен у Турској, Јеб*ње у Аустрији, Дилдо у Канади, Гузица у Украјини... Многа мјеста у свијету изненађују и засмиjу нас својим именима, а свако ко их посјети застане на тренутак и узме фотографије за успомену.

Осим свјетски познатих атракција, у Хрватској можемо пронаћи и необичне називе општина, насеља и острва, а једно од њих је и острвце Бабина Гузица, које сваког љета измами осмијех на хиљаде туриста који посјете Национални парк Корнати.

КАКО ЈЕ ОСТРВО БАБИНА ГУЗИЦА ДОБИЛО ИМЕ?

Нетакнути драгуљ Јадранског мора, острвце Бабина Гузица налази се у склопу Националног парка Корнати, а његова површина износи само 0,012 км². Ово необично име засмијава многе туристе који сваког љета посјећују хрватско приморје, а како је настао назив за ХРТ објаснио је Анте Јурић из Центра за јадранску ономастику и етнолингвистику.

"Бабина Гузица је једно од острва у Корнатском архипелагу. Како је дошло до тог имена? Наравно, по бабиној гузици. У махали Бабине Гузице има још занимљивих топонима, на примjер чувена Курба. Понекад имена произилазе из пуке случајности, анегдотски. Можда се неком рибару у близини тог острва десио неки немили догађај или му се десила нека асоцијација у тренутку просветљења и онда је кренуло да се котрља“, рекао је Јурић за ХРТ.

И Муртерин и Шаљани, који су дали име Корнатима, били су изузетно маштовити. "Прдуша је очигледно још један топоним из низа ласцивно еротских корнатских топонима. Када имате, на примјер, вертикалну пукотину у обалској стијени, онда имате бар 50 одсто шансе да она носи име по одређеним органима. У Корнатима сам успио да избројим избројати чак четири острва названа по мушком дијелу пара”.

У називима хрватских острва чести су и парови, па чак и тројке, а није ријеткост да се исто име нађе на више мјеста. Рецимо да имате Абе на два мјеста, Сестрице на 2-3, па Курбе на супротним странама архипелага, а ту су и Смоквице, Мртењаци, Бисаге, Товарњаци, Пришњаци“, рекао је Јурић за ХРТ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана