За полазак на море избјегавајте ове дане: Посебан савет за туристе са дјецом

ГС
За полазак на море избјегавајте ове дане: Посебан савет за туристе са дјецом

Сезона љетњих одмора сваке године по традицији доноси велике саобраћајне гужве на граничним прелазима у БиХ, Србији, Македонији, Бугарској и Грчкој, нарочито током дана викенда у јулу и августу.

С обзиром на то да се сезона љетњих одмнора приближава, није на одмет знати шта нас све чека на путу до мора.

Постоје неке смјернице које датуме и дане треба избегавати за полазак у Грчку ако не желите да сате проведете у непрегледној колони возила.

Којим данима су највеће гужве на Евзонију

Познато је да су чекања на Евзонију увек дужа током викенда у јулу и августу, данима када највећи број српских и македонских држављана креће пут мора. Слична ситуација је и са бугарско-грчким граничним прелазом.

Дешава се да туристи понекад чекају и до четири сата на улазак у Грчку, док други,који су дошли само пола сата касније, заврше све царинске формалности за само двадесетак минута.

Досадашња пракса је показала да су највеће гужве углавном петком и суботом (улаз у Грчку) и недељом и понедељком (излаз из Грчке), затим 1. у месецу и у данима продужених викенда у С. Македонији.

Међутим уколико се истим овим данима на Евзонију и Богородици нађете после 18 х, чекаћете веома кратко на пролаз.

Пракса такође показује да ћете највероватније краће чекати уколико се на улазу у Грчку појавите током ноћи - најкасније до 3х ујутру.

Како заиста на постоји одређено правило, потпуно истог датума неко ће проћи за 15 минута, а неко други ће чекати 2 сата. Није исто прећи границу у 4х ујутру, у 10х или у 20х када се на прелазу налази само 2-3 аутомобила.

Излазак из Грчке се најчешће одвија брже, јер се понекад дешава да при повратку грчка полиција не проверава пасоше.

На путовање ка Грчкој је свакако најбоље кренути радним даном, јер су тада гужве и на путу и на граничним прелазима углавном мање.

Продужени викенди и нерадни дани у Северној Македонији 2024. године

Када су у питању нерадни дани. а посебно продужени викенди за грађане Македоније, уобичајено је да велики број грађана користи то време за посету Грчкој. Тих дана се стварају веће гужве на граничним прелазима између Северне Македоније и Грчке.

Према информацијама које има Грчка инфо, продужени викенд грађани Македоније ће имати:

• 24. мај (петак) "Св. Ћирила и Методија" – Дан свеславских просветитеља
• 21. јун (петак), Задушни дан, петак пред Задушни дан
• 2. август (петак), Дан Републике
• 8. септембар (недеља), Дан независности, односно 9. септембар (понедељак) је нерадни дан
• 11. октобар (петак), Дан народног устанка
• 8. децембар (недеља), „Св. Климент Охридски“, односно 9. децембар (понедељак) је нерадни дан.

У време продужених викенда грађани Македоније почињу да улазе у Грчку у повећаном броју од четвртка увече (или петка) до суботе док највећи број излази из Грчке у недељу (тј. понедељак) - последњег дана. Уколико сте у могућности,  избегавајте ове датуме, ако не, наоружајте се стрпљењем.Прелаз Прохор Пчињски

Царин

ици и полиција са прелаза Прешево (између Србије и Македоније) између 15. јула и 15. августа саветују туристима, посебно онима са малом децом, да за улазак у Македонију користе гранични прелаз Прохор Пчињски код истоименог манастира, где су задржавања возила углавном краћа.

Возачи који се одлуче за варијанту Прохор Пчињски, треба да се код Врања искључе са ауто пута и да прате ознаке.

"Овим правцем пут до Куманова је, истина, дужи за неких 12 километара, али је то можда много боље него на јаком сунцу чекати у дугим колонама", саветују на граничном прелазу у Прешеву.

Прохор Пчињски је алтернативни гранични прелаз који је отворен 24 сата. Пут до њега је напорнији због великог броја кривина.

Прелаз Дојран

Прелаз Дојран (између Македоније и Грчке) може бити добра алтернатива током јула и августа, када су на Евзонију веће гужве.

До прелаза се може доћи ако се са аутопута искључите код места Смоквица и преко места Марвинци и Валандово возите за Дојран.

Алтернативни прелази јесу мало растерећенији, али понекад задржавања и чекања има и на њима, све до краја августа када се ближи крај лета и када гужве сразмерно томе крену да опадају.

Остали гранични прелази и пут преко Бугарске

Остали прелази које такође можете користити и који су мање оптерећени су Меџитлија-Нíки код Битоља и Кулата-Промахонас преко Бугарске.

Имајте на уму да се од 1. јула кући враћају и турски држављани који за Турску највише користе пут преко Бугарске па је стога могућ и већи интензитет саобраћаја како на путевима кроз Бугарску тако и на самим граничним прелазима.

Гужве на путевима унутар Грчке

Уколико је ваше одредиште Солунска, Олимпска регија или Халкидики, треба да знате да петком Солуњани као и викендаши из Северне Македоније масовно крећу на викенд на море. Гужве ка летовалиштима тада знају бити јако велике, а неретко долази и до судара па колоне буду непрегледне.

Недељом поподне су такође гужве на путевима према Солуну када се викендаши враћају кући.


Поред тога, 15. и 16. августа, када се у целој Грчкој нерадно слави празник Успење Богородице или Велика Госпојина, гужве су велике на свим путевима, а у летовалиштима тих дана слободан смештај се не може наћи ни за једну ноћ.

Неколико савјета

Уколико је могуће, избегните долазак на Евзони у шест ујутру по српском времену или седам по грчком. У то време је смена цариника и полицајаца и може да се деси да чекате око пола сата да се смена обави и поред тога што нема гужве.

Уколико сте пушач угасите цигарету на самој граници, наочаре за сунце скините при контакту са цариником или полицајцем и обавезно спустите прозор на аутомобилу док разговарате са њима.

Након преласка границе померите часовнике за један сат унапред због промене временске зоне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана