Воденица српског вампира Саве Савановића улива страх мјештанима

Rina
Foto: Facebook

Према легенди, Сава Савановић био је мјештанин села Зарожје који се након смрти повампирио и прогањао посјетиоце све до 1880. године, када је његов гроб пронађен.

Скривена од очију јавности, ушушкана међу дрвећем, тако да сунце до ње једва допире, и даље постоји и вјековима одолева воденица најпознатијег српског вампира Саве Савановића. Смјештена на рјечици Рогачици у селу Зарожје, наџивела је многе куће које су се с временом срушиле и бројне мјештане испратила у бијели, али и на онај свијет. Према народном вјеровању, чува је управо Сава, вампир ког нико од живих мјештана никад видео није, али страх од њега и даље постоји.

– Постоје приче које се деценијама преносе с кољена на кољено, да ко заноћи у тој воденици ујутру не осване. Поточара одавно не меље и у њој нема никога, али ипак током ноћи није свеједно ићи путићем који пролази поред саме воденице. Људи се и дан-данас плаше. Вода застрашујуће хучи, чују се неријетко неки чудни звуци, тако да ноћу туда пролази само ко баш мора – каже за РИНУ мјештанин Светлан Прокић.

Шира јавност чула за Саву након филма

Према легенди, Сава Савановић био је мјештанин села Зарожје који се након смрти повампирио и прогањао посјетиоце све до 1880. године, када је његов гроб пронађен, ископан и прободен глоговим колцем – јединим оружјем које вампира може да убије.

Шира јавност чула је за ову легенду након што је српски писац Милован Глишић написао приповетку “Послије деведесет година”, за коју је инспирацију пронашао у легенди према којој су из Савиног сандука излетјеле двије ноћне лептирице, које су 30 година давиле новорођенчад по западној Србији. Житељи Зарожја кажу да је можда једини доказ да је вампир заиста постојао управо та лептирица, која и сада често зна да се појави.

– Има та већа лептирица, која често може да се види поред потока. Ако се неко од мјештана затекне ту и види је, скамени се и претрне од страха – додаје Светлан.

Додатној популаризацији овог мјеста допринела је и екранизација Глишићеве приповјетке кроз један од најпознатији српских хорор филмова “Лептирица”. Управо због тога ова напуштена воденица често је била на мапи бројних путника намјерника који су желели да посјете то “уклето мјесто”, тако да врло лако може постати и једна од туристичких атракција на западу Србије.

Туристички потенцијал


– Ми мјештани смо сложни да се ова воденица да на управљање некој туристичкој организацији, како би се искористио њен потенцијал. Годинама смо виђали људе како је загледају и обилазе је. Ми бисмо предложили и да ко жели и ко сме заноћи у њој, е то би тек био доживљај – рекао је Драган Јагодић, предсједник Месне заједнице Зарожје.Да напуштена Савина воденица може бити занимљива туристичка атракција слаже се и Обрад Павловић, из ТО “Тара – Дрина”.

– Постоји заиста огромно интересовање за посјету овом мјесту, јер легенда о Сави Савановићу још увек живи. Воденица је реновирана, прилазни пут до ње је у добром стању, тако да је она сама по себи права атракција – истиче Павловић.

Они који су је обишли кажу да ово мјесто не изазива језу само током ноћи, већ и усред бијела дана. Стога, ако кренете ка њој, ипак се прописно опремите и понесите – црвен конац, бијели лук, а за оне баш уплашене од користи ће бити и глогов колац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана