Уведена нова правила за туристе: Ово морате знати ако планирате у Грчку

ГС
Foto: Илустрација

Уколико крећете у Грчку на море, морате знати нова правила која ће туристи морати да поштују уколико путују електричним, хибридним или возилима која користе алтернативна горива, течни или природни гас. Како пишу грчки медији, промјене се односе на људе који возилима из неке од тих категорија планирају да иду на трајект.

Осим правила о вожњи на трајекту, уводе се и нова правила на плажама, а туристе очекује и додатни ударац по џепу.

Према ријечима Александра Сеничића, директора Националне асоцијације туристичких агенција, ово правило ступиће на снагу од 1. јуна.

"Ради се о ограничењима попуњености батерије, односно резервоара горива, односно батерије код електричних возила. То је доста компликована процедура, па је велико питање како ће се то контролисати. Са друге стране то ће бити велико ограничење за оне који планирају да иду колима на острва, јер је тамо тих пуњача јако мало", каже Сеничић.

Како су објаснили, ствар је у безбједности, односно у превенцији, јер долазе високе температуре, па може доћи до пуцања батерије.

"Сигуран сам да ће створити велике гужве на уласцима у трајект. Али проценат људи који возе аутомобиле са алтернативним горивима је јако мали, па вјерујем да ће они бити упознати на вријеме са свиме и наћи начин да се сналазе", каже Сеничић.

Биће веома захтјевно љето за путовање у Грчку

Александар Сеничић објашњава и да ће ово љето бити захтјевно када је у питању путовање колима и то преко Солуна.

"Ове године ће бити проблем обилазница око Солуна, како га они зову, који ће се радити у наредне двије године. Сви они који иду на Халкидики ће имати проблеме, као и они који иду у област Пијерије. Грчка је направила једну апликацију, и када уђемо и Грчку моћи ћемо да скинемо ту апликацију и видимо који алтернативни правци кроз Солун су најдоступнији и један правац на тој обилазници. Како су нас обавијестили, већ су велике гужве, иде се алтернативним правцима. За оне који иду у источнији дио Халкидикија, боље је да иду преко Бугарске и преко бугарских прелаза, да би се избјегао правац преко Солуна. Они који морају да прођу преко Солуна, савјет је да не иду на Евзони, него на прелаз Дојран, и да се неким путевима заобиђе Солун", каже Сеничић.

Нова правила за плаже и додатни трошкови за смјештај

"Од јануара је на снагу ступио закон о попуњености јавних плажа имобилијаром. Сада је дозвољена максимална попуњеност до 50 одсто са бич баровима. Пола плаже мора остати слободна за употребу. У посебним еколошким зонама то је сведено на 30 одсто", каже Сеничић.

Још једна разлика у односу на прошлу годину односи се на таксе. Ако смо до сада плаћали пола евра дневно таксу, сада ћемо плаћати један и по по дану, када је у питању апартмански смјештај.

"Иста је прича када је ријеч о хотелима. Хотели са 2, 3, 4, 5 звјездица, у зависности категорије, те таксе су повећане и иду од 2 евра, па до 7 евра по дану. За хотел од пет звјездица такса је седам евра дневни по једној особи, што значи 70 евра за 10 дана", каже Сеничић, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана