Погледајте најгушће насељено острво на свијету: На 2.000 квадрата живи 500 људи! (FOTO)

GS
Foto: Facebook

Острво Мигинго налази се на језеру Викторија, на граници између Уганде и Кеније, и једно је од најгушће насељених острва на свијету.

Иако мало по величини, острво је дом за 500 људи, рибара и њихових породица који живе у натрпаним колибама направљеним од плоча и дрвета.

Иако је упола мање од фудбалског терена, има све што је граду потребно. Упркос лошим животним условима, посједује пет барова, козметички салон, апотеку, као и неколико хотела. То је блиска заједница, која је научила важне ствари о ефикасном управљању простором.

Такозвано острво од гвожђа има веома нејасну историју. Према неким извjештајима, првобитно су га населила два кенијска рибара, Далмас Тембо и Џорџ Кибебе, који су овде дошли 1991. године и поставили темеље данашње заједнице. Други кажу да је то био Уганђанин Џозеф Унсубуга, који је први дошао овде, а затим довео још својих пријатеља пецароша. Управо су овакве контрадикторне приче и битка за воде богате рибом и довеле до дугогодишњег сукоба око власништва над Мигингом између Кеније и сусједне Уганде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана