Ово су најсњежнији градови Европе

ГС
Ово су најсњежнији градови Европе

Децембар, јануар и фебруар су традиционално резервисани за уживање у снијегу.

Према статистикама постоје одређени градови у Европи у којим сњежна идила траје и дуже, и снијега има изненађујуће пуно. Најсњежнији градови обично су они који се налазе у близини високих планинских ланаца или су на веома високим географским ширинама гдје су зиме изузетно хладне.

Ево неколико примјера градова који су познати по великим сњежним падавинама:

Талин, Естонија

На првом мјесту на листи градова са највише снијега се налази Талин, са богатих 20.5 сњежних дана у децембру. Град се налази на Унесковој листи културне баштине као један од најбоље очуваних средњовјековних градова у Европи, и боравак зими у њему је нешто сасвим посебно.

Вилниус, Литванија

На другом мјесту се налази Вилниус са 18.5 сњежних дана мјесечно. Главни град Литваније је најпознатији по барокној архитектури и такође се налази на Унесковој листи културне баштине.

Ерфурт, Њемачка

Ерфурт је на трећем месту са 17.5 сњежних дана мјесечно. У њему живи око 200.000 становника, и цијели град је као из бајке. Све куће су изграђене у истом стилу, што додатно појачава чаролију овог градића.

Турку, Финска

Турку је најстарији град у земљи, налази се на југозападној обали, а красе га бројни дворци који потичу још из 13. вијека. Он се налази на четвртом мјесту са 17 сњежних дана мјесечно.

Хелсинки, Финска

На петом мјесту налази се главни град Финске са 16.5 сњежних дана мјесечно. Хелсинки је познат као место у ком се Дједа Мраз осјећа као код куће, град који туристе привлачи својим архитектонским љепотама, бројним музејима, изложбама и фестивалима, преноси Б92.нет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана