Нестварно небо над Сибиром: Појава коју је тешко ухватити фото-апаратом

Агенције
Нестварно небо над Сибиром: Појава коју је тешко ухватити фото-апаратом

Напустила је град и одвела дjецу у природу, гдjе сада фото-апаратом биљележи величанствене тренутке, а ова фотографија неба над Сибиром је права ријеткост.

Прије отприлике 20 година Светлана Казина је напустила посао у граду како би слиједила своју љубав према природи. Она и њено двоје дјеце преселили су се у дрвену колибу у планинском селу Узнезија у руском округу Алтај, близу границе с Казахстаном, пише Боред панда.

Њихов нови дом изграђен је прије готово седам деценија, а био је без грејања, купатила и воде. Али имао је оно што град није могао да им понуди - мир и склад.

Како је вријеме пролазило, планине су постале Светланин дом. Она их посматра, ужива у њима и фотографише, а фотографије призора који одузимају дах дијели на својим профилима на друштвеним мрежама, са свима који желе да их виде.

Недавно Светланино путовање на највиши врх Сибира резултирало је јединственим фотографијама. Истражујући подручја око планине Белукха, успјела је да својим објективом забиљежи оптички феномен невјероватних боја облака, које су настале због малих капљица воде и кристала леда који појединачно ломе свијетлост.

Како сама каже, чак ни дуго путовање не спречава је да ужива у природи. Од мјеста гдје живи потребан је један дан аутомобилом до оближњег села, гдје се пут завршава, а затим два дана пјешачења или на коњу до долине Ак-Кем и још један дан до подножја Белукха планине.

У том подручју налазе се двије метеоролошке станице, па се током свог боравка Светлана дружила с метеоролозима, спаситељима и пилотима хеликоптера.

Према Светланиним ријечима, овај феномен је честа појава на њиховим планинама, али је морала да их брзо фотографише, јер боје не трају дуго, наводи klix.ba.

Иако углавном фотографише природу у околини мјеста у којем живи, на Казинином профилу се могу пронаћи и неке фотографије природе из нашег региона, као што је Национални парк Ловћен.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана