Nestvarno nebo nad Sibirom: Pojava koju je teško uhvatiti foto-aparatom

Agencije
Nestvarno nebo nad Sibirom: Pojava koju je teško uhvatiti foto-aparatom

Napustila je grad i odvela djecu u prirodu, gdje sada foto-aparatom biljeleži veličanstvene trenutke, a ova fotografija neba nad Sibirom je prava rijetkost.

Prije otprilike 20 godina Svetlana Kazina je napustila posao u gradu kako bi slijedila svoju ljubav prema prirodi. Ona i njeno dvoje djece preselili su se u drvenu kolibu u planinskom selu Uznezija u ruskom okrugu Altaj, blizu granice s Kazahstanom, piše Bored panda.

Njihov novi dom izgrađen je prije gotovo sedam decenija, a bio je bez grejanja, kupatila i vode. Ali imao je ono što grad nije mogao da im ponudi - mir i sklad.

Kako je vrijeme prolazilo, planine su postale Svetlanin dom. Ona ih posmatra, uživa u njima i fotografiše, a fotografije prizora koji oduzimaju dah dijeli na svojim profilima na društvenim mrežama, sa svima koji žele da ih vide.

Nedavno Svetlanino putovanje na najviši vrh Sibira rezultiralo je jedinstvenim fotografijama. Istražujući područja oko planine Belukha, uspjela je da svojim objektivom zabilježi optički fenomen nevjerovatnih boja oblaka, koje su nastale zbog malih kapljica vode i kristala leda koji pojedinačno lome svijetlost.

Kako sama kaže, čak ni dugo putovanje ne sprečava je da uživa u prirodi. Od mjesta gdje živi potreban je jedan dan automobilom do obližnjeg sela, gdje se put završava, a zatim dva dana pješačenja ili na konju do doline Ak-Kem i još jedan dan do podnožja Belukha planine.

U tom području nalaze se dvije meteorološke stanice, pa se tokom svog boravka Svetlana družila s meteorolozima, spasiteljima i pilotima helikoptera.

Prema Svetlaninim riječima, ovaj fenomen je česta pojava na njihovim planinama, ali je morala da ih brzo fotografiše, jer boje ne traju dugo, navodi klix.ba.

Iako uglavnom fotografiše prirodu u okolini mjesta u kojem živi, na Kazininom profilu se mogu pronaći i neke fotografije prirode iz našeg regiona, kao što je Nacionalni park Lovćen.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana