Најчудније име неког мјеста налази се у Хрватској, а сигурно нисте чули за њега

Г.С.
Најчудније име неког мјеста налази се у Хрватској, а сигурно нисте чули за њега

На листи необичних имена села и градова, много кандидата за прво мјесто бисмо могли да набројимо. Међутим, ево једног примјера за који можда нисте чули.

Шпичковина је насељено мјесто у саставу града Забока у Крапинско-загорској жупанији, у Хрватској. До територијалне реорганизације у Хрватској налазила се у саставу старе општине Забок.

Према попису из 2011. у ово мјесто је дом за 764 људи који, или имају јако добар смисао за хумор, или су већ чули све шале на рачун свог завичаја, па сада живе по принципу “зови ме и лонцем само немој да ме разбијеш”.

О поријеклу имена овог необичног мјеста у Хрватској нема много података, али зато има легенди и прича због којих је до правих података некада тешко доћи.

На прву лопту би се рекло да је Шпичковини кумовао неки врх - шпиц. У књигама се може наћи да је село добило име по грофу Шпичку чији су ово некада били посједи.

Легенда о Шпичковини много је колоритнија и каже слиједеће: У давна времена, када се доњи веш још увијек није сматрао потребним, једна племкиња је посјетила ово мјесто.

Ријешила је да сједне на ливаду, а како је било претопло задигла је и сукњу. Тако је она ту одмарала, а својим интимним дијеловима је тепала “Лепи мој шпичек”, преноси Историјски забавник.

Ова прича нема никаквог темеља, па би је требало посматрати као само још једно народно предање које се можда десило, а можда и не.

Како било, име мјеста је остало, а да његови житељи и те како држе до себе говори и једна много новија прича.

Прије неколико година, грађани Шпичковине тражили су тадашњем премијеру Хрватску Зорану Милановићу да им се извини јер је у негативном контексту споменуо њихово село алудирајући на “задњу прип****ну”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана