Najčudnije ime nekog mjesta nalazi se u Hrvatskoj, a sigurno niste čuli za njega

G.S.
Najčudnije ime nekog mjesta nalazi se u Hrvatskoj, a sigurno niste čuli za njega

Na listi neobičnih imena sela i gradova, mnogo kandidata za prvo mjesto bismo mogli da nabrojimo. Međutim, evo jednog primjera za koji možda niste čuli.

Špičkovina je naseljeno mjesto u sastavu grada Zaboka u Krapinsko-zagorskoj županiji, u Hrvatskoj. Do teritorijalne reorganizacije u Hrvatskoj nalazila se u sastavu stare opštine Zabok.

Prema popisu iz 2011. u ovo mjesto je dom za 764 ljudi koji, ili imaju jako dobar smisao za humor, ili su već čuli sve šale na račun svog zavičaja, pa sada žive po principu “zovi me i loncem samo nemoj da me razbiješ”.

O porijeklu imena ovog neobičnog mjesta u Hrvatskoj nema mnogo podataka, ali zato ima legendi i priča zbog kojih je do pravih podataka nekada teško doći.

Na prvu loptu bi se reklo da je Špičkovini kumovao neki vrh - špic. U knjigama se može naći da je selo dobilo ime po grofu Špičku čiji su ovo nekada bili posjedi.

Legenda o Špičkovini mnogo je koloritnija i kaže slijedeće: U davna vremena, kada se donji veš još uvijek nije smatrao potrebnim, jedna plemkinja je posjetila ovo mjesto.

Riješila je da sjedne na livadu, a kako je bilo pretoplo zadigla je i suknju. Tako je ona tu odmarala, a svojim intimnim dijelovima je tepala “Lepi moj špiček”, prenosi Istorijski zabavnik.

Ova priča nema nikakvog temelja, pa bi je trebalo posmatrati kao samo još jedno narodno predanje koje se možda desilo, a možda i ne.

Kako bilo, ime mjesta je ostalo, a da njegovi žitelji i te kako drže do sebe govori i jedna mnogo novija priča.

Prije nekoliko godina, građani Špičkovine tražili su tadašnjem premijeru Hrvatsku Zoranu Milanoviću da im se izvini jer je u negativnom kontekstu spomenuo njihovo selo aludirajući na “zadnju prip****nu”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana