ЕУ припрема нова правила за путовања - неће бити битно одакле долазите

Б92
Foto: Илустрација

Европска унија припрема нови модел управљања пандемијом вируса корона за путовања који подразумијева одустајање од приступа "географског подручја поријекла путника" и превазилажење система мапа заразе који би остао "само на информативном нивоу", објавила је агенција АНСА, позивајући се на изворе у италијанској влади.

Ограничења више неће бити везана за подручје са кога долазе путници, већ за њихов епидемиолошки статус – потврду о вакцинацији, опоравку од ковида 19 или негативне тестове.

За важност ПЦР тестова услов остаје најдуже 72 сата, а за брзе антигенске тестове 24 до 48 сати, преноси ФоНет.

Нови модел управљања пандемијом уважавао би деветомјесечну важност зелене ковид пропуснице, али би се по истеку важности за потпуно вакцинисане и оне који су примили трећу дозу одлуке доносиле "на основу процена".

Трајање пропуснице ће од 1. фебруара бити скраћено са девет на шест мјесеци, а тај рок би могао довести у проблем оне којима је протекло шест мјесеци од бустер дозе, с обзиром да још нема званичних опција о четвртој дози, наводи АНСА.

Према ажурираним правилима, путници који поседују важећи сертификат о вакцинацији против ковида неће бити подвргнути додатном тестирању или условима самоизолације.

Међутим, на основу података Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), земље би ипак могле да уведу додатне мере за путнике са територија укључених у тамноцрвену категорију, коју чине земље које су дубоко погођене вирусом корона.

Боје мапе ЕЦДЦ-а откривају ситуацију ризика по здравље од короне, узимајући у обзир стопе инфекције и тестирања у другим земљама, пише Schengenvisainfo.com.

Након предложених измјена, мапа би узела у обзир и стопу вакцинације у другим земљама.

С тим у вези, један дипломата ЕУ је нагласио да се о предложеним променама мапе још увијек разговара.

Нови план следи предлог Комисије из новембра прошле године да се заузме "приступ заснован на личности" путовању унутар земаља ЕУ, што значи да особе које посједују сертификат о вакцинацији против ковида "у принципу не би требало да подлежу додатним ограничењима путовања, одакле год да долазе у Европској унији"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана