Адвокат открио шта богаташи раде на највећем крузеру свијетa

GS
Foto: MS World

Највећи приватни резиденцијални крузер на свијету, The World, константно је у покрету, кружи морима и океанима и вријеме проводи у најегзотичнијим и најпознатијим лукама.

The World је највећа резиденцијална јахта у приватном власништву са 165 луксузних апартмана, дугачка чак 196 метара. Сваких неколико дана њених 150 становника буди се у новом мјесту на другом крају свијета.

Неки од власника луксузних станова живе на броду током цијеле године, док га други само повремено посјећују, пише Јутарњи.хр.

Један од њих био је Петер Антонући, који је становник приватног крузера постао почетком 2014. године. Антонући, који је тада имао 52 године и уживао је у погодностима пријевремене пензије, био је заинтригиран његовим концептом. Он и супруга резервисали су пробно путовање и запловили Панамским каналом. Путовање им се толико свид‌јело да су убрзо постали стални резиденти.

"Када сам први пут дошао на брод, мислио сам да је све смијешно скупо. Нисам могао да вјерујем да станови толико коштају. Нисам могао да вјерујем да су трошкови одржавања толико високи и нисам могао замислити зашто би ко то радио. Али већ други дан сам питао: "Колико станова имате на располагању и када се могу пријавити?‘", присјетио се Антонући за CNN.

Антонући каже да га је завео сваки аспект приватног крузера - од посаде, коју назива "највећом вредношћу брода" захваљујући њиховој способности да предвиде потребе становника, до у детаље испланираног путовања. Осим тога, Антонући је био посебно одушевљен што су га тадашњи становници брода веома срдачно прихватили, нудили му пиће и угодне разговоре. Тек је касније сазнао да је и то дио добро упаковане понуде. Наиме, прије него што се на брод укрца нови потенцијални становник, сви станари приме e-mail с биографијом потенцијалног станара. На тај начин могу одмах видети имају ли нешто заједничко с њим те му понудити пиће или партију тениса једном кад се упознају. Антонући је тек касније сазнао за тај аспект, али је до тада већ у потпуности био очаран цијелим пакет-аранжманом.

Антонући је пензионисани адвокат који је посједовао четири стана током својих пет година на броду. Не може се сетити тачних износа, али вјерује да је свој први стан на броду купио за око 1,6 милиона долара. Као и код сваке друге врсте власништва, станари брода могу слободно уредити своје станове како желе. Данас се цијене апартмана, који варирају од једнособних студија до пространих трособних станова, крећу од два до 15 милиона долара. Антонући је своје станове продао 2019., након што је неколико пута опловио свијет и видио све што је желио вид‌јети. Након тога је написао три романа, чија је радња смјештена на измишљени брод инспирисан крузером The World и свим тајним забавама и скандалима који су се на њему одвијали.

"Не кажем да се све што се догодило у серији "Бијели лотос" догодило и на The Worldu, али мислим да, у великој мјери, поређење није нетачно. Има много богатих људи који чине разигране ствари, понекад злочесте, а понекад и скандалозне", рекао је Антонући.

Забава на броду такође је укључена у пакет услуга и укључује предавања стручњака и организоване активности као што су роњење и планинарење. Д‌јеца су добродошла на броду, али многе понуде су намијењене одраслима, попут тениског терена, спа центра и коктел ложе.

"Пуно се пије, пуно се забавља, што може довести до скандала и тајни", каже Антонући, додајући како на броду има ожењених људи, брачних парова, који не спавају увијек са својим супружницима", навео је.

Итинерер се планира двије до три године унапред, а у припремању учествују становници и капетан брода. Од лансирања 2002. године, The World је пловио свим морима и океанима, заустављајући се у више од 1.000 лука у 120 земаља свијета. Током 2023. године крузер је упловио и у Шибеник, а 2018. у Ријеку. Иако већина становника брода жели остати анонимна, тада се писало да апартмане на The Worldu имају и неке познате особе, попут Арнолда Шварценегера и Мадоне.

На питање зашто се супербогаташи радије одлучују за пловидбу бродом за који итинерер изгласава комисија умјесто да купе или унајме суперјахту и сами плове свијетом, Антонући има спреман одговор.

"О, па на то је питање лако одговорити. Многи људи на броду имају и властите јахте. Ја сам наутичар цели свој живот. Разлог зашто бисте радије отишли на The World је што се у том случају не морате бавити запошљавањем посаде, смишљањем где купити гориво и исписивањем чекова за сваку ситницу. Сваке године само попуните један велики дебели чек. И све је сређено", закључује Антонући.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана