Пиротски ћилим, здравица и Ђурђевдан на сајту Унеска

Танјуг
Foto: Агенције

СОФИЈА - У оквиру "Дана нематеријалног културног насљеђа", на интернет презентацији Регионалног центра за очување нематеријалног културног насљеђа југоисточне Европе, под покровитељством Унеска, представљено је нематеријално културно насљеђе Србије.

Регионални центар, са сједиштем у Софији, почетком ове године је покренуо онлајн рубрику "Дани нематеријалног културног насљеђа" са идејом да се свака од држава југоисточне Европе представи са по три елемента нематеријалног културног насљеђа који се не налазе на Унесковим листама.

Тако су сада регионалној и међународној публици представљени - пиротско ћилимарство, као елемент из домена знања и вјештина у вези са традиционалним занатима, здравице као елемент из домена усмених традиција и израза и друштвених пракси и Ђурдевдан - елемент из домена обичајне праксе, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Учешћем у овој иницијативи, Србија, кроз сарадњу Центра за нематеријално културно наследе и Амбасаде Србије у Софији, наставља са активним радом на међународној презентацији елемената "живог наслеђа", односно оних знања, вјештина, усмених традиција, друштвених пракси и обичаја које заједнице на Србије и даље чувају и преносе с генерације на генерацију као обиљежје сопственог идентитета и континуитета. Презентацију је припремио Центар за нематеријално културно насљеђе Србије при Етнографском музеју у Београду, као дио активности на промоцији и презентацији "живог насљеђа" Србије. Презентција је доступна на линку: https://www.unesco-centerbg.org/en/english-days-of-ić/days-of-ić-of-serbia/

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана