Pirotski ćilim, zdravica i Đurđevdan na sajtu Uneska

Tanjug
Foto: Agencije

SOFIJA - U okviru "Dana nematerijalnog kulturnog nasljeđa", na internet prezentaciji Regionalnog centra za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa jugoistočne Evrope, pod pokroviteljstvom Uneska, predstavljeno je nematerijalno kulturno nasljeđe Srbije.

Regionalni centar, sa sjedištem u Sofiji, početkom ove godine je pokrenuo onlajn rubriku "Dani nematerijalnog kulturnog nasljeđa" sa idejom da se svaka od država jugoistočne Evrope predstavi sa po tri elementa nematerijalnog kulturnog nasljeđa koji se ne nalaze na Uneskovim listama.

Tako su sada regionalnoj i međunarodnoj publici predstavljeni - pirotsko ćilimarstvo, kao element iz domena znanja i vještina u vezi sa tradicionalnim zanatima, zdravice kao element iz domena usmenih tradicija i izraza i društvenih praksi i Đurdevdan - element iz domena običajne prakse, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Učešćem u ovoj inicijativi, Srbija, kroz saradnju Centra za nematerijalno kulturno naslede i Ambasade Srbije u Sofiji, nastavlja sa aktivnim radom na međunarodnoj prezentaciji elemenata "živog nasleđa", odnosno onih znanja, vještina, usmenih tradicija, društvenih praksi i običaja koje zajednice na Srbije i dalje čuvaju i prenose s generacije na generaciju kao obilježje sopstvenog identiteta i kontinuiteta. Prezentaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasljeđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, kao dio aktivnosti na promociji i prezentaciji "živog nasljeđa" Srbije. Prezentcija je dostupna na linku: https://www.unesco-centerbg.org/en/english-days-of-ić/days-of-ić-of-serbia/

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana