Јапанци спремају „контранапад“ на Гинисове рекордерке Милице Јовановић

ГС
Јапанци спремају „контранапад“ на Гинисове рекордерке Милице Јовановић

ТОКИО - Српкиње Милице Јовановић у фебруару су срушиле свјетски рекорд и уписале се у Гинисову књигу рекорда као највећа скупина људских бића истог имена и презимена која се нашла на истом мјесту.

Оне су притом свјетску круну преотеле Јапанцима који се зову Хироказу Танака, а који су претходно предводили планету са 178 имењака који су се окупили на једном месту дуже од пет минута. Међутим, 4. фебруара ове године у Београду тај њихов рекорд надмашиле су Милице, њих чак 256, пише РТС.

Јапанци су раније с врха свргли Американке по имену Марта Стјуарт које су примат држале од 2005. године и, чини се, очекивали даљу борбу с њима.

И мада је Удружење Хироказу Танака, које тренутно има 242 регистрована члана, упутило честитку Милицама, његов предсједник, пишу јапански медији, заклео се да ће са својим имењацима извршити нови „напад“ на свjетски врх. Конкретно, удружење је протеклих дана кренуло у нову кампању окупљања имењака давањем огласа у тиражном дневнику „Маињићи шинбун“.

Колико је Танакама стало да буду први на свијету свjедочи чињеница да када су се прошле године нашли у токијском кварту Шибуја да би се уписали у Гинисову књигу често прилично бесмислених рекорда, а међу њима било и оних који су специјално долетјели из иностранства у ту сврху, као и да је распон у старости учесника био између три и осамдесет година.

Мада Јапанци који су такмаци Милица сви имају име и презиме које се исто изговара, њихова имена (Хироказу) се заправо пишу на различите начине, јер се у јапанском језику не користе слова већ идеограми, који упркос разлици у значењу неријетко могу да имају исто читање, односно, изговор. Зато постоји пуно начина на које се може написати име Хироказу, а који ће идеограми конкретно бити искоришћени за њега, наравно, зависи од укуса и намјере родитеља који су дјетету дали име, односно, од тога које значење су хтјели да унесу у то име.

С друге стране, презиме Танака, које је заиста врло често у Јапану, пише се на само један начин, па противници Милица имају идентично презиме не само по звуку већ и визуелно. Куриозитет је да је међу 178 Хироказуа који су октобра прошле године надмашили Американке укупно било људи са чак 17 различитих комбинација идеограма.

Педантне Танаке су забиљежили да је вест о њиховом октобарском успјеху објављена у чак 44 земље на 24 различита језика, што је, показало се, било по њих погубно, будући да се о њиховом рекорду чуло и у Србији.

Интересантно је, међутим, да мада су Танаке одлучне да оборе рекорд Милица, предсједник њиховог удружења истовремено њима и свим другим људима широм свијета који појседују обично, неупадљиво име нуди повезивање и сарадњу. Он, наиме, има идеју да оформи Међународно удружење имењака мада је свјестан да би рад у том смјеру врло брзо могао да Хироказу Танаке потисне на Гинисовој љествици, јер се у битку за свјетски рекорд још увек нису укључиле многе особе које имају често име, а у трку за прво мјесто још се нису укључили многољудни народи попут Кинеза и Хиндуса, па и Кореанаца, који, мада нису баш толико бројни, јесу познати по томе што као народ имају врло мали број различитих презимена, због чега је међу њима пуно имењака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана