Једина Српкиња која је султану родила сина: Имала је тежак живот и трагичну судбину

ГС
Foto: Принтскрин

Царски харем отоманског доба био је скуп султанових жена, слушкиња и конкубина, којих је понекад било на стотине. Неки су били обичне играчке или су се користили за производњу насљедника, док су други достигли велику моћ и утицај.

У харему османских султана налазиле су се чак и Српкиње, а најпознатије су Оливера Лазаревић и Мара Бранковић. Осим њих, постојала је и жена која је оставила дубок траг у османском царству, а она је Чичек Хатун. Наиме, она је султану Мехмеду II родила сина и постала му супруга.

Њено поријекло постало је права мистерија. Једни тврде да је била Гркиња, Францускиња, Мађарица... Међутим, други вјерују да је била Српкиња. Гијом Каурсен, секретар витезова Св. Јована, говори да је Чичек Хатун била Српкиња.

Каурсеново излагање добија на кредибилности ако се узме у обзир да је он био у контакту са принцом Џемом, сином ког је султану Фатих Мехмеду родила Чичек Хатун. Имамо ту и њеног рођака, Исмаил бега, који је са Родоса 1486. тадашњем великом везиру Коча Давуд-паши послао тајно писмо на српском језику. Интересантно је да је очито и велики везир знао српски што указује на значај српског језика чак и на османском двору.

Долазак у харем

Чичек Хатун у харем је стигла 1457. године када је услиједило османско освајање Српске деспотовине. Била је једна од ријетких која је султану Мехмеду II постала супруга и родила му насљедника, принца Џема.

Мајка се свим силама трудила да сина отргне од европског утицаја, али безуспешно. Оженио је Елену, ћерку Николе ди Питиглиана.

Очева смрт донијела је неискусном принцу Џему велике проблеме. Чим је султан Мехмед II преминуо, Џем се прогласио султаном Анадолије, а онда су настали сукоби са братом Бајазитом.

Бајазит је одавно имао претензије на власт с обзиром да је рођен 1447. и да дуго послије није рођен други принц па је одмалена заузео улогу насљедника (валије). Џема су подржавали неколико везира у дивану као и неки бегови, али је пресудну подршку јањичара и великог везира имао Бајазит који је убрзо побиједио брата Џема и постао 8. турски султан, преноси Магазин Новости.

Сукоб са братом Џема је коштао живота. Наиме, Џем је убијен од стране јаничара који су били на страни Бајазита. Упркос томе што је веома млад убијен, Џем је оставио неизбрисив траг у османском царству, а управо он је био инспирација Иви Андруићу за чувено дјело "Проклета Авлија".

Послије смрти сина, Чичек Хатун је избјегла у Каиро. Џемова смрт оставила је дубок траг на њу, а умрла је у великој патњи, 1498. у 67. години живота.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана