Звиздић: Налазимо се надомак добијања статуса кандидата

nezavisne.com
Звиздић: Налазимо се надомак добијања статуса кандидата

Сарајево - Денис Звиздић, предсједавајући Вијеће министара БиХ изјавио је данас да је ова институција за три године свог мандата забиљежила позитивне резултате на економском и плану евро-атлантских интеграција те оцијенио да је ово најуспјешнији сазив до сада.

Сумирајући резултате трогодишњег рада актуелног Савјета министара Звиздић је на конференцији за новинаре као приоритете у  овом периоду навео убрзање процеса европских интеграција, економски раст и развој, владавину права и борбу против корупције те свих облика екстремизма, као и регионалну и међународну сарадњу.

Према његовим ријечима, БиХ је у 2017. години забиљежила раст извоза, раст у прерађивачкој индустрији, броју туриста, броју новоотворених радних мјеста.

Звиздић је прецизирао да јеу прошлој години извоз порастао за 16,8 одсто, а да је покривеност увоза извозом износила је 62 одсто.

„Ка ЕУ иде 70 одсто извоза, а остатак према земљама ЦЕФТА те Русије и Турске“, рекао је Звиздић и додао да БиХ биљежи значајан пораст посјета туриста.

Ннавео је да је БиХ у претходне три године учинила значајан искорак на путу ка европским интеграцијама - предала је паликацију за чланство у ЕУ и одговоре на Упитник те реализовала све обавезе из европске агенде.

„Налазимо се надомак добијања статуса кандидата“, увјерен је Звиздић, који се нада да би БиХ до 2025. године могла затворити преговоре са ЕУ у свим поглављима.

Наводећи да је БиХ усвојила Преглед одбране те укњижила 33 од 63 перспективне војне локације, он је оцијенио да су овим испуњени услови за активирање Акционог плана за чланство (МАП) БиХ у НАТО.

Он је истакао да унутар Савјета министара постоји консензус о активирању МАП-а, али да о чланству у НАТО нико није говорио.

„Активирање МАП-а и кандидатски статус БиХ у ЕУ била би два велика успјеха“, закључио је Звиздић.

Према његовим ријечима, у претходнетри године Савјет министара је одржао 150 сједница, разматрао више од 4.000 тачака дневног реда, у парламентарну процедуру упутио више од 70 закона и усвојио више од 40 стратешких докумената.

Он је прецизирао да су усвојене стратегије транспорта, околине и руралног развоја и додао да се очекује усвајање енерергетске стратегије, за коју се чека мишљење нижих нивоа власти.

„Због недостатка наведених стратегија, умјесто 600 милиона евра у протеклом периоду повукли смо свега 166 милиона евра из европских фондова“, истакао је Звиздић и позвао ентитете да помогну формирање тијела која су битна за повлачење средстава из ових фондова.

Звиздић је и овом приликом рекао да је Вијећа министара опредијељен за унапређење регионалне сарадње, посебно са сусједним земљама.

„Мир и стабилност у БиХ и на Балкану кључни су циљ БиХ и представљају предуслов за економски развој и социјалну стабилност земље и региона “, нагласио је Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана