Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ: Српска гради штит од оних који се играју права и правде

Ведрана Кулага Симић
Foto: Велибор Трипић

Сви су дубоко свјесни да су одлуке Народне скупштине обавезујуће за све представнике Српске на нивоу БиХ те да су резултат погрешних потеза које су други повукли, тако да ћемо договор поштовати и у Савјету министара, поручио је у интервјуу за “Глас” предсједавајући Савјета Зоран Тегелтија.

Одбацујући тврдње појединаца из ФБиХ да је на сцени државни удар због неучествовања представника из Српске у одлучивању на заједничком нивоу, нагласио је да је једноставно кап прелила чашу.

- Неке ствари не можемо прихватити. Доносиоци тих погрешних одлука су морали бити свјесни посљедица, али неко је хтио експериментисати. Сада је на сцени покушај да се створи таква ситуација да више нико никада у БиХ не доноси законска рјешења, осим Парламента БиХ, Народне скупштине РС и федералног Парламента - истакао је Тегелтија.

ГЛАС: Вјерујете ли да ћемо у скорије вријеме одлуке сами доносити?

ТЕГЕЛТИЈА: Вријеме није кључни фактор за неке одлуке. Треба створити подлогу како се не би поновило оно што се десило када је Валентин Инцко одлазио. Нико у Српској не жели да се ујутру пробуди и чује да нема њене полиције, да Уставни суд БиХ одузме имовину... Република Српска се мора заштитити од било кога ко се игра права и правде у БиХ.

ГЛАС: Требају ли и промјене размишљања у међународној заједници?

ТЕГЕЛТИЈА: Највећи дио је свјестан проблема и да су неке од најкрупнијих произвели управо њихови представници. И међународна заједница, често због разједињености и различитих проблема, не жели да активно учествује у рјешавању проблема, посебно када се Српска позива на право и правду, лагано све заобилазе, поручују да је то пракса, да се неће поновити и тако даље. Српска не смије себи дозволити ризик да још једном прехода преко ове ситуације и да опет неко некада намеће неку праксу.

ГЛАС: За Српску је проблем и то, како се указује, што нису испоштоване све процедуре приликом избора њемачког дипломате Кристијана Шмита за високог представника. Да ли сте о томе причали са Ангелом Меркел приликом недавног сусрета?

ТЕГЕЛТИЈА: Јесам, али је било много више других тема, прије свега о веома важном пројекту за западни Балкан чији је носилац била њемачка канцеларка, како ће бити настављен и ко ће га предводити. Када је ријеч о Шмиту, нисмо се усагласили. Не оспоравајући његов професионални кредибилитет, наш став је да није изабран како је требало, а то кажу и двије земље - сталне чланице Савјета безбједности. Ми смо за то да се процедура врати уназад и да кроз разговоре и дефинисање улоге мјесне канцеларије високог представника у Сарајеву, дође до адекватног мандата. Она сматра да то тешко може да иде назад тако да ту вјероватно никада неће бити сагласности, што може указивати на врло компликовану ситуацију и врло нејасну позицију Шмита.

ГЛАС: Да ли ће бити сједница Савјета министара БиХ? Чека се одлука за продужење привременог финансирања, а тиме и исплата плата.

ТЕГЕЛТИЈА: Сједница ће бити. Држаћемо се ставова Народне скупштине, слиједићемо закључке, понашати се у интересу Српске и то је све што сада можемо рећи. Има много одлука о којима треба разговарати, процјењивати колико угрожавају Српску или велики број појединаца из Српске. Ту је, свакако, и одлука о привременом финансирању, али и спремност Српске да исплати плате службеницима до деблокаде овог процеса.

ГЛАС: Да ли Српска може исплатити плате онима са адресом на њеној територији?

ТЕГЕЛТИЈА: Српска то увијек може да уради и мора да штити своје грађане, али то је скупа одлука, додатни трошак који би неоправдано платила. То је више од 70 милиона до краја године, а буџет заједничких институција пуни и Српска. Ипак, политичке одлуке за будућност Српске су много важније од краткорочних финансијских средстава.

ГЛАС: Актуелну ситуацију користе појединци попут Жељка Комшића и Бисере Турковић и повлаче потезе на своју руку, а од раније се тражи смјена Турковићеве са мјеста министарке иностраних послова. Да ли су могуће промјене?

ТЕГЕЛТИЈА: Захтјеви за смјене увијек постоје, многи су тражили и моју смјену, а од њих двоје нисам видио ништа што већ нисам до сада. Њихови медијски наступи нису ништа ново на политичкој сцени БиХ. Она је један од ријетких министара у Савјету министара која има потребу да се стално уплиће и дио је хорског наступа СДА, који не користи никоме.

Пројекти са ЕУ

ГЛАС: Предсједница Европске комисије Урсула вон дер Лајен стиже у БиХ. Гдје је земља у овом моменту када је ријеч о путу ка ЕУ?

ТЕГЕЛТИЈА: Направили смо добрих ствари, али сада је процес блокиран у Парламенту БиХ. Ранијем пакету обавеза је додат и Изборни закон. Европа често постави занимљиве услове, а БиХ се запетља у њиховом остваривању. Немамо ништа ново рећи, али је посјета важна због завршетка два пројекта које је финансирала Европска комисија. То је мост на Свилају и гранични прелаз. Потврдићемо и важност пројеката из програма за западни Балкан. То су дионица аутопута од Јоховца ка Вукосављу, обнова жељезничке пруге од Добоја до Шамца, изградња пута Фоча - Шћепан поље и такозвана гасна интерконекција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана