Жељко Газдић свједочио о тортурама током заробљеништва

Srna
Жељко Газдић свједочио о тортурама током заробљеништва

САРАЈЕВО - На суђењу оптуженима у предмету "Ћамил Рамић и остали" за злочине почињене у Горажду и Вишеграду, свједок Тужилаштва БиХ Жељко Газдић испричао је да су га у заробљеништву у овим градовима војници тукли по дијеловима тијела који се не виде.

Газдић се присјетио 21. јануара 1993. године када је као војник заробљен у селу Стрмица код Рудог.

Свједок Тужилаштва БиХ је испричао да је након заробљавања са осталим заробљеницима рукама морао разминирати тунел, напомињући да је тада рањен Милорад Чуповић, преноси Бирн.

Газдић је навео да су послије тога камионом одвезени и затворени у приватну кућу у селу Каоштице код Међеђе, гдје је више пута извођен на испитивање.

- Питали су и давали одговоре јер знали су шта се дешава код нас. Приликом испитивања добијао сам батине – рукама, ногама, кундаком пушке. Ударали су ме по мјестима која се не виде, по глави не. Када су нам давали храну, добијали смо батине. Војска и неки цивили нас туку. Приликом одласка у тоалет су нас тукли - описао је свједок.

Газдић је додао да је након седам дана, заједно са осталим заробљеницима, пребачен у Горажде, у подрум зграде Завода за осигурање.

Он је истакао да је у Горажду више пута извођен на спрат зграде на испитивање и описао да је једне прилике био човјек с "брчићима" који га је испитивао о Руђанској бригади.

Према његовим ријечима, пошто није знао одговоре на питања човјек с брковима је "позвао другу двојицу, од којих га је један држао за руке, а други тукао".

Одговарајући на унакрсна питања, свједок је рекао да се не сјећа јесу ли му истражиоци приликом давања исказа у истрази спомињали име Химзе Селимовића.

Тужилаштво БиХ терети Ћамила Рамића, Мехмедалију Топаловића, Химзу Селимовића и Рамиза Мићиводу за злочине над ратним заробљеницима, припадницима Војске Републике Српске, почињене у периоду од 1992. до 1994. године, а Мехмеда Добрачу за злочине над цивилима и ратним заробљеницима почињене у периоду између фебруара и октобра 1995. на подручју Рогатице и Горажда.

Према оптужници, они су били припадници такозване Армије БиХ, углавном на позицијама у безбједносном сектору.

На данашњем суђењу прочитан је исказ свједока Радована Спахића, који је преминуо прије подизања оптужнице, а у којем је навео да је као припадник Руђанске јединице Војске Републике Српске 21. јануара 1993. године заробљен у селу Стрмица.

Према његовим ријечима, заједно са саборцима, који су такође заробљени, морао је голим рукама да чисти мине из тунела, а након тога су одведени у село Каоштице, гдје су седам дана били у заробљеништву.

У исказу је описано да су тучени, а да му је Илија Дробњак испричао да га је војник Топаловић ударио у лице.

Свједок је у записнику навео да су након седам дана пребачени у Горажде, у зграду Завода за осигурање имовине и лица, одакле је два пута извођен на испитивање.

- Током 1994. године доведен је Вучетић Вуле, који ми је причао да је вођен на испитивање. Многи су причали да су их тукли приликом испитивања - наводи се у изјави из истраге.

Наредно рочиште заказано је за 3. фебруар. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана