Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске за “Глас Српске”: Странци намјерно игноришу мигрантску кризу у БиХ

Жарко Марковић
Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске за “Глас Српске”: Странци намјерно игноришу мигрантску кризу у БиХ

Многи у БиХ нису били или нису хтјели да буду свјесни размјера мигрантске кризе која нас је погодила, а највећи је проблем што овдје постоји различито виђење да ли треба рјешавати тај проблем. Отворено ћу рећи да постоји проблем у Сарајеву, прецизније у СДА, али и да међународна заједница намјерно игнорише ту ситуацију.

Истиче ово у интервјуу за “Глас плус” предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић коментаришући нове проблеме које стварају мигранти на подручју цијеле БиХ, а нарочито оне који се посљедњих дана дешавају у Српској.

У разговору за наш лист Цвијановићева изражава велико неповјерење према понашању странаца у овој кризи, која тренутно заокупља велику пажњу домаће јавности те говори и о другим актуелним темама, са посебним акцентом на борбу Српске против пандемије вируса корона, регионалној стабилности и предстојећим догађајима попут избора и годишњице Дејтонског споразума.

- Интересантан је однос ЕУ и запада генерално према мигрантској кризи. Они имају право да затворе властите границе, али немају право да нам нуде неке аргументе који једноставно не стоје. А чињеница је да постоји огроман безбједносни проблем. То одавно није хуманитарна прича, у питању су људи у најбољим годинама, углавном мушкарци који долазе у БиХ - каже Цвијановићева.

ГЛАС: Српска чини све што може, али је очигледно да је за рјешење проблема потребна стоодстотна посвећеност са заједничког нивоа.

ЦВИЈАНОВИЋ: Ако један министар безбједности из једне доминантно бошњачке партије говори онакве ствари на рачун функционера из друге партије или оптужује СДА да малтене спонзорише одређене ствари, онда је логично да поставимо питање каква је ово држава и с ким ми живимо. На странце се у тој причи уопште не ослањам. Странци намјерно игноришу проблем миграната.

ГЛАС: На кога мислите када кажете странци?

ЦВИЈАНОВИЋ: На све. ЕУ је затворила границе, а објашњавају нама да треба да будемо солидарни. Што ви нисте солидарни? Овдје се ништа не зна ко је укључен, ко је радио негдје, за неку службу, немате поуздану безбједносну мрежу, не знате ко против кога ради.

ГЛАС: Да ли би странци подржали протјеривање миграната и херметичко затварање граница, о чему се ових дана интензивно говори?

ЦВИЈАНОВИЋ: Није то питање само за странце. Погледајте у оквиру БиХ шта би рекли поједини политичари када би их то питали. Мислите ли да би бошњачке партије то подржале?

ГЛАС: На мигранте смо готово били заборавили током најтежих дана у пандемији. Сада када се живот полако враћа, враћа се и тај проблем. Када је вирус у питању, да ли сте мало одахнули и страхујте ли од другог таласа и новог “локдауна”?

ЦВИЈАНОВИЋ: Мало јесмо одахнули, али и даље гледамо релативно неповољне бројеве када је у питању заражавање. Утјешно је да немате велики број пацијената са тешком клиничком сликом, али ако гледате по регији, ево у Србији, видимо атмосферу без великих оптерећења, све је пуно живота. Да ли у свему томе треба промовисати став да се стекне колективни имунитет, струка ће то боље рећи. Али прошло је оно вријеме када смо страховали да ли ћемо набавити довољно опреме и слично. Уколико би дошло до неке нове велике пријетње, ако би наши стручњаци то исправно објаснили, сигурна сам да би сви грађани поново водили рачуна о здрављу и прихватили мјере. Међутим, нова блокада би значила драматичан удар на глобалне, а нарочито на локалне економије.

ГЛАС: Да ли ће тај удар свакако услиједити на јесен и без другог таласа?

ЦВИЈАНОВИЋ: Процјене су суморне, ако погледате било коју анализу. Е сад, у складу с тим мораћете доносити одређене мјере, нећемо ни ми бити аутономни и гледаћемо шта се догађа у свијету.

ГЛАС: Зашто је Александар Вучић у четвртак у Београду рекао да ће Србија помоћи Српској ако буде имала проблем због ликвидности?

ЦВИЈАНОВИЋ: Не постоји проблем, а то је Вучић и раније говорио. Куповали су наше обавезнице раније па смо премостили неке проблеме, а то је више порука да можемо рачунати на Србију, али ми то знамо и да не буде речено. Јесу тренутно исцрпљени буџетски ресурси, јер Влада је умјесто да прикупља, новац давала и наравно да је то терет. Али тог проблема тренутно нема. Ова реченица је очекивана и охрабрење је за нас.

ГЛАС: Да ли је задуживање једини излаз?

ЦВИЈАНОВИЋ: А шта да радите? Имате привредне субјекте којима плаћате плате, јер немају посла. Ако сте неком обезбиједили минималне плате и доприносе, не мислим да је задуживање проблематично. Задуживати се треба за важне пројекте и ниједна држава не реализује важне пројекте из буџета. Проблем настаје кад дневне потребе финансирате из задужења, а то и даље није случај.

ГЛАС: Да ли дијелите став Милорада Додика да није било грешке током пандемије?

ЦВИЈАНОВИЋ: Па дијелим, али пазите, шта су грешке? Да ли смо се понашали мимо свијета у медицинском, организационом смислу? Нисмо. Десило се нешто ново, вирус о којем ништа не знате. Прибјегавали смо одређеним мјерама које су морале бити такве, ту није било грешке, да ли може да буде боље, наравно да може, али системских грешака није било.

ГЛАС: Цијените ли да прича о набавци покретне болнице није проблем или грешка?

ЦВИЈАНОВИЋ: Што би био проблем? Знате шта би био проблем? Да смо у УКЦ-у имали оптерећење па да нам здравствени систем не може функционисати. Шта би било да смо имали пар стотина људи које немате гдје да збринете? Март и април су били проблематични. Што свако хоће да ту види неку манипулацију, то је нека друга ствар. То је био начин да предуприједите одређене ствари. Е сад, зашто се чекало да стигне опрема, да ли ту има намјерних опструкција...

ГЛАС: Да ли је могуће да неко ради такву врсту опструкција, а улог је здравље људи?

ЦВИЈАНОВИЋ: Свашта сам се нагледала у животу па могу да вјерујем у свашта. Не мислим да је била лоша намјера са болницом, да се обезбиједимо ако нам затреба. Била је добра намјера.

ГЛАС: Често истичете да сте поносни на понашање народа током пандемије. Како сте се осјећали када сте видјели поједине високе функционере да крше мјере којих се народ придржавао?

ЦВИЈАНОВИЋ: Увијек сам поносна на грађане РС. Требало је да се сви придржавамо мјера. Али било је појединаца који нису. Наравно да од политичара очекујемо да буду одговорни, а било је и оних других који су кршили полицијски час, били пијани, правили несреће. Нема система у којем нема таквих појединаца.

ГЛАС: Не може се рећи да понашање тих функционера није нанијело штету напорима у борби против вируса?

ЦВИЈАНОВИЋ: Нико није рекао да то није нанијело штету. Рекла сам да се са тим не слажем, али важно је да нико није заштићен. Такво понашање је било непотребно и штетно. Сви смо били нервозни и незадовољни тиме што живимо неки други живот и што не знамо када ће престати.

ГЛАС: У четвртак сте били дио делегације Српске која је разговарала са Александром Вучићем и Сергејем Лавровим. Који је Ваш најважнији утисак?

ЦВИЈАНОВИЋ: Били су то добри разговори, јер имате саговорнике који добро разумију ситуацију, што олакшава читав посао, јер не морате много тога да објашњавате. Са Србијом постоји највише ниво сарадње. Лавров одлично познаје прилике, а м смо захвални Русији која је привржена Дејтонском споразуму. Очекују нас нове везе у економском смислу.

ГЛАС: Како сте видјели изјаву Сергеја Лаврова да Русија неће дозволити ревизију историје на Балкану?

ЦВИЈАНОВИЋ: Руси су логично заштитници историје и наравно да разумијем љутњу због неких других интерпретација, када се умањује улога те земље и свега онога што су урадили. Ми очекујемо да Русија помогне да се било какве друге историјске неправде не дешавају, јер таквих неправди има.

ГЛАС: Ове године се обиљежава 25. годишњица потписивања Дејтонског споразума. Да ли је реално да то буде искоришћено као повод за нове разговоре у устројству БиХ?

ЦВИЈАНОВИЋ: Посљедњих 20 година Дејтон је био на некој врсти мучилишта, мијењан је, модификован, ОХР је доносио одлуке. Друга ствар, то је било неко достигнуће и сигурно се тако посматра, не само у америчкој администрацији, али с друге стране, у глобалним односима један догађај замјењује други и такве ствари постају само историјска чињеница. Данас нема иницијатива за такве приче, али сигурна сам да ће домаће кухиње креирати разна документа, резолуције, декларације тим поводом.

Вријеме за причу о новом Уставу

 

ГЛАС: Ситуација са Вијећем народа или са нејасноћама у вези са проглашењем ванредног стања отвара питање да ли је крајње вријеме за доношење новог Устава Републике Српске?

ЦВИЈАНОВИЋ: Дошло је вријеме да буде отворена та прича из много практичнијих разлога. Постојала је иницијатива, дефинисани амандмани, али је Клуб Бошњака то зауставио. Постоји и сада иницијатива да се Устав прилагоди. Овдје проблем треба посматрати на другачији начин, јер су постојале интервенције ОХР-а. Устав је мијењан кроз наметнуте амандмане, засноване на једној одлуци Уставног суда БиХ. Вијеће народа у РС није никад уведено да буде други дом, него као институција која треба да штити витални интерес свих народа и осталих, Међутим, то је изгубило смисао, догађа се покретање иницијатива за све и свашта и то постаје дегутантно. То је намјерно направљено као потенцијални проблем.

(Не)јединство

ГЛАС: Слиједе нам избори, има много нејасноћа, кампања се и поред свега захуктава, а имате уставну обавезу да одражавате јединство у Српској. Зашто смо тренутно далеко од тог јединства?

ЦВИЈАНОВИЋ: Мени је жао кад дођемо на терен крупних стратешких питања да се то сведе на дневнополитичку причу. Немам илузије да треба да постоји потпуни склад између супротстављених блокова, али оно на чему треба да порадимо сви јесте да, када је ријеч о великим питањима, нађемо заједнички језик. Неки људи у опозицији нису у стању због неких других обавеза да искораче на тај терен, а видим их и у СДС-у и у ПДП-у. Ево зашто су морали да мијењају пословник у Парламенту БиХ који штити капацитет РС у парламенту? Шта им то доноси, осим ако им неко није нешто обећао, као што је тада Шаровићу обећано да ће доћи на чело Савјета министара? То је неприродно. Мислим да они имају ограничења због којих заиста немају слободу. Одговорнији су неком другом него грађанима.

Доживи Српску

ГЛАС: Кампања “Доживи Српску” тек треба да заживи, али има и негативних коментара.

ЦВИЈАНОВИЋ: Чујем неке негативне коментаре, како је нешто ускраћено Бањалуци и слично. Да су они који коментаришу прочитали процедуре и правила, видјели би да никоме ништа није ускраћено. Друга ствар, процес је тек почео, листа се ажурира. Добра је акција и зато сам и стала на чело те приче. Знам много породица које се не усуђују да иду вани, а хоће на одмор. Сада имају прилику да га проведу у Српској. Битно је што се даје могућност да видимо сва та лијепа мјеста која имамо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана