Жељана Зовко, посланик у Европском парламенту: Очекујем да Шмит затвори ОХР

Ведрана Кулага Симић
Жељана Зовко, посланик у Европском парламенту: Очекујем да Шмит затвори ОХР

Европа треба да помогне БиХ, али у самој земљи мора бити створена таква атмосфера да локални политичари преузму пуну одговорност над БиХ и да је поведу ка бриселском путу преко Сарајева, Мостара и Бањалуке.

Истакла је то за “Глас Српске” посланик у Европском парламенту Жељана Зовко која је предсједавала сједници Комитета за спољне послове на којој је у понедјељак расправљано о ситуацији у БиХ, односно нацрту резолуције.

Током дискусије, у којој је учествовало више чланова Европског парламента и других европских институција, највише приче било је о мигрантској кризи, кашњењу у поступку вакцинације и неопходности уставних реформи како би БиХ постала функционална држава на стабилном путу ка ЕУ.

Зовко, која је и бивша амбасадорка БиХ, наглашава да БиХ, ипак, не може сама да се избори са свим и да јој је за неке ствари потребна већа помоћ ЕУ.

- Аутор документа и извјестилац за БиХ Пауло Ранжел је дао свеобухватну слику о стању и затражио већу помоћ у рјешавању неријешених проблема, те дао приједлоге и рјешења с циљем изласка из ћорсокака у којем се налази. Пред нама је година која није изборна и у којој се могу све реформе, које су и тражене кроз 14 европских услова с циљем добијања кандидатског статуса, спровести консензусом између политичких лидера - истакла је Зовко.

ГЛАС: На које конкретно мислите?

ЗОВКО: То је изборни закон. Реформа правосуђа је веома битна и без тога БиХ не може очекивати никакве зелене сигнале из Европске комисије. И извјестилац и ја, у свом излагању, смо нагласили да се БиХ не може сама борити са мигрантском кризом јер је ријеч о озбиљној проблематици. То, у суштини, ствара и велике проблеме на граници са ЕУ јер је то посљедња станица прије уласка у ЕУ и ту затражили помоћ и од Европске комисије и већу фокусираност на нефункционалност саме државе јер је очигледно да ствари не функционишу. Нешто се ту мора учинити, али кључ је на линији Сарајево - Бањалука - Мостар, а не на другим адресама.

ГЛАС: Да ли то значи да је и овај пут упућена порука да договори о важним питањима морају бити постигнути унутар БиХ и подржани од стране све три конститутивна народа?

ЗОВКО: Апсолутно. Често смо на то указивали. Очекујемо да добијемо и саговорника са друге стране, односно у БиХ, те да отвори дијалог. Причала сам и са новим главним секретаром у Служби за спољне послове и тражила да Европа буде предводник у преговорима на западном Балкану.

ГЛАС: Недавно сте истакли да се надате да ће нови високи представник уједно бити и посљедњи који ће доћи у БиХ и са кратким мандатом?

ЗОВКО: Охрабрена сам чињеницом да Њемачка за ту позицију кандидује свог члана јер познавајући њемачку прагматичност и осјетљивост према јавним финансијама, очекујем да Кристијан Шмит буде посљедњи и затвори Канцеларију високог представника.

Вакцине

ГЛАС: Кажете и да сте указали на потребу да што прије буде обезбијеђена одређена доза вакцина против вируса корона. Шта се дешава у тој области?

ЗОВКО: Позвала сам да вакцине буду што прије обезбијеђене. Проблема има у читавој ЕУ, касни се са тим, али тражимо да БиХ и читав западни Балкан буду у приоритетима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана