Здравствене установе и комуналци највећи дужници

Драгана Орловић
Здравствене установе и комуналци највећи дужници

Бањалука - Велики број предузећа, установа и домаћинстава у Републици Српској не измирује редовно обавезе за утрошену електричну енергију, што потврђују вишегодишњи милионски дугови.

Дистрибутивна електропредузећа настоје да пронађу ефикасан начин да ријеше проблеме са нередовним платишама, међутим, ненаплаћена потраживања већ годинама не успијевају да елиминишу, што им у великој мјери отежава пословање.

Тако је бањалучка “Електрокрајина” на крају прошле године од купаца потраживала 78,1 милион марака, што је, како кажу, ипак за 41 одсто мање него 2017. године.

- У прва два мјесеца ове године нису наплаћена укупно 1,54 милиона марака за утрошену струју - рекли су у “Електрокрајини” Бањалука.

Истичу да примјењују све законске мјере и механизме да би наплатили та потраживања.

- Од новембра 2014. године примјењујемо модел наплате склапањем споразума о нагодби посредством медијације. Дужник се обавезује на редовно плаћање главног дуга за струју на рате, као и редовно плаћање текуће потрошње, уз предвиђени отпис камате након уплате задње рате - објаснили су у “Електрокрајини”.

Додали су да је са купцима до краја 2018. године закључено 3.727 споразума о нагодби на укупан дуг за електричну енергију, укључујући и камате у износу од 49,2 милиона КМ.

- Ова мјера се показала изузетно ефикасном, што потврђује ниво наплате код тих дужника, који премашује 90 одсто - додали су у “Електрокрајини”.

Директор “Електродистрибуције” Пале Љубомир Мрда каже да је у прва два мјесеца ове године потрошачима фактурисано укупно 10,7 милиона марака, а наплаћен 10,1 милион КМ за утрошену струју.

- Наши највећи дужници су Болница “Касиндол”, Специјална болница за психијатрију Соколац, фочанска болница и Казнено-поправни дом те Дом здравља Фоча - рекао је Мрда.

У “Електро-Херцеговини” Требиње у овој години од домаћинстава потражују 2,4 милиона марака, а 5,1 милион од осталих потрошача. Њихови највећи дужници за утрошену струју су водоводи у Билећи и Љубињу, Фудбалски клуб Леотар и билећки “Битекс”.

Директор “Електро-Добоја” Миленко Цвијановић каже да је укупан дуг на крају прошле године за утрошену струју био 20,6 милиона марака, док је годину раније износио 20,9 милиона КМ.

- Наши највећи дужници су здравствене установе и комунална предузећа - рекао је Цвијановић.

Портпарол “Електро-Бијељине” Слободан Ђаламић каже да су у прошлој години купцима фактурисали 111,8 милиона марака, а наплатили 110,5 милиона марака за утрошену електричну енергију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана