Захтјев УН да прогласи дан геноцида у Сребреници

Ведрана Кулага
Захтјев УН да прогласи дан геноцида у Сребреници

Бањалука - Велика Британија уз подршку Холандије и САД упутиће у Савјет безбједности Уједињених нација нову резолуцију о БиХ, у којој се изричито тражи да 11. јул буде проглашен међународним даном помена на жртве геноцида у Сребреници и да у образовни систем БиХ и других земаља уђе градиво које ће злочине окарактерисати као геноцид, сазнаје "Глас Српске".

Предложена резолуција, која је у посједу "Гласа Српске", долази на дневни ред Савјета безбједности УН у години у којој ће бити обиљежено 20 година од злочина почињених у Сребреници, о чијем карактеру нема јединственог става ни у БиХ, нити у међународној стручној и политичкој јавности. Власти РС не поричу да су у Сребреници почињени ратни злочини, али не прихватају да је извршен геноцид. Иако то мишљење дијели и Русија неизвјесно је да ли ће њен представник у Савјету безбједности УН уложити вето на резолуцију, с обзиром на то да се ради о врло осјетљивом хуманитарном питању.

Представници Велике Британије су у приједлогу резолуције подвукли да је веома важно узимање у обзир лекција научених из геноцида у Сребреници и да осуђују његово негирање. Они су предложили да државе развију образовне програме који ће будућим генерацијама усадити лекције о геноциду да би се помогло у спречавању будућих геноцида. Све државе чланице УН су позване да дјелују у складу са Конвенцијом о превенцији и кажњавању злочина геноцида да би се обезбиједило да се не понове догађаји, који су се десили у заштићеној зони УН 1995. године у Сребреници.

Заговорници до сада најоштрије резолуције о дешавањима у Сребреници затражили су од генералног секретара УН да обезбиједи већу сарадњу да би превентивно упозорили на геноцид и друге озбиљне међународне злочине. Осим тога, на адресе држава чланица је упућен позив да државе које још нису ратификовале или пристале на Конвенцију о превенцији и кажњавању злочина геноцида то питање приоритетно размотре и гдје је потребно донесу националне законе да би испуниле своје обавезе проистекле из Конвенције. ...

 

Опширнје прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана