Захарова: Циљ кандидатског статуса за БиХ потпуно геополитичко освајање региона

Танјуг
Захарова: Циљ кандидатског статуса за БиХ потпуно геополитичко освајање региона

МОСКВА - У контексту тренутне ситуације у свијету и експанзионистичке линије Запада, очигледно је да је приликом доношења одлуке о давању кандидатског статуса БиХ у први план стављен задатак потпуног геополитичког освајања региона, институционализације неоколонијалне политике која се овдје води годинама, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је истакла да је овдје ријеч о "одузимању права становницима БиХ да самостално граде свој унутрашњи живот те да бирају партнере по властитом нахођењу и жељи".

"Ово није претјеривање. ЕУ је одавно претворила претприступне и приступне преговоре у инструмент економске и политичке присиле. Исто видимо и у другим земљама овог региона" поручила је Захарова.

Она је нагласила да "фокусне" државе не учествују у изради бриселских одлука.

"Они су грубо и категорично присиљени да се "аутоматски" придруже свим вањскополитичким изјавама ЕУ и одлукама о санкцијама" напоменула је Захарова.

Захарова је истакла принципијелни интерес Русије за јачањем разноврсних партнерстава са пријатељском БиХ, њеним ентитетима и народима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана