Забрана вођења НВО опасан преседан

Дарко Момић
Забрана вођења НВО опасан преседан

БАЊАЛУКА - Одлука Суда БиХ којом је генералу Миломиру Савчићу забрањено да буде на челу Борачке организације Републике Српске након што је оптужен за ратне злочине представља подмукли удар на Српску и опасан преседан на основу кога судије ове правосудне институције у будућности могу да обезглаве било коју организацију у Српској која заступа права борачке популације.

На то је јуче упозорила Организација старјешина Војске РС из које су позвали институције Српске и српске представнике у институцијама БиХ да стану у одбрану осумњичених Срба и захтијевају цјеловиту реформу правосуђа на нивоу БиХ.

- Тај суд потпуно је изгубио објективност, настојећи да докаже да су Срби агресори, злочинци и једини кривци за сва ратна страдања у БиХ - наводи се у саопштењу.

Савчићев адвокат Миодраг Стојановић каже за “Глас Српске” да је Суд БиХ изрицањем мјера забране његовом клијенту направио невиђен преседан, истичући да по истој матрици сутра може такву забрану да изрекне било коме.

- Досадашња судска пракса коју сматрам оправданом била је да се мјере забране обављања дужности изричу лицима која су на некој политичкој функцији, а оптужена су за примање мита или злоупотребу положаја. И то је сасвим у реду, али забранити некоме да буде на челу невладине организације или удружења грађана је потпуни правни нонсенс - каже Стојановић.

Према његовим ријечима, мјера забране генералу Савчићу да буде предсједник БОРС тако је широко постављена да данас-сутра може да се изрекне било коме.

- Образложење је да генерал Савчић са функције предсједника БОРС-а може да утиче на потенцијалне свједоке тако што своју функцију може да искористи да им ускрати нека њихова права. То је сулудо, јер БОРС никоме нити даје, нити одузима никаква права. То је посао извршних и законодавних органа власти, а не невладине организације као што је БОРС - објашњава Стојановић.

Он додаје да се на тај начин сутра може подићи оптужница и изрећи мјере забране предсједнику било које друге организације која заступа права борачке популације попут Савеза логораша, Организације погинулих и несталих или било које треће.

Стратегија

Посланик СДС-а у Народној скупштини и члан скупштинског Одбора за борачко-инвалидску заштиту Недељко Гламочак каже да се Суд БиХ потпуно отворено ставио на страну једне стране и једне политике.

- Стратегијом за процесуирање предмета ратних злочина из 2008. године било је предвиђено да се најсложенији предмети и најодговорнији починиоци процесуирају у року од седам година. Они који су одговорни за неспровођење стратегије, одговорни су и за срамну оптужницу против генерала Савчића и још срамније мјере забране које су му изречене - каже Гламочак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана