Владајуће странке у Српској излазе на изборе да “не дозволе нереде”

Маријана Миљић Бјеловук
Владајуће странке у Српској излазе на изборе да “не дозволе нереде”

БАЊАЛУКА - Странке владајуће коалиције донијеће појединачне одлуке о изласку на локалне изборе у октобру. То је све под морање јер знамо за сценарио о којем су се договорили међународни фактор и опозиција.

Поручио је то јуче лидер СНСД-а Милорад Додик који је навео да су се међународни фактор и опозиција договорили да спроведу изборе те да ће они тај сценарио спријечити изласком на изборе.

- Не желимо да дозволимо опозицији да растури Српску до краја. Нећемо дозволити скрнављење Српске - рекао је Додик након састанка представника владајуће коалиције.

Нагласио је и да Српска наставља са усвајањем Изборног закона те да излазак на изборе није признавање било каквих одлука Кристијана Шмита које остају неприхватљиве.

Додик је истакао да ће, када Изборни закон РС буде усвојен у законодавној и уставној процедури, на сљедећим изборима бити и примијењен.

- Имајући у виду ове околности, излазак на изборе је одлука коју морамо донијети. Било је различитих мишљења. Ја и даље мислим да није требало да идемо на изборе и да покушамо да изборимо наш статус који одражава сувереност РС кроз право да спроводи изборе и да је то суштина односа и разлика које имамо са другом страном - нагласио је Додик.

Он је изразио жаљење што представници опозиције на погрешан начин разумију ову причу.

- Они су то све индивидуализовали или свели на сукоб политичких партија, што није случај. Ми то посматрамо као суштинско национално питање које је тражило национално јединство свих актера и разумијевање - сматра Додик.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је да је одлука о изласку на локалне изборе донесена јер су схватили намјере “коалиције опозиције и Кристијана Шмита” и намјере да се спроведу избори без странака које чине владајућу коалицију.

Стевандић је појаснио да би излазак опозиције на тај начин, а онда и спровођење избора према Изборном закону Републике Српске, створили одређену врсту сукоба.

- Одговорни смо људи. Не можемо да допустимо нереде у Републици Српској. Не можемо да допустимо опозицији да преузме општине без воље народа и послије тога ратује са нама и у тим општинама расписујемо изборе по нашем закону - рекао је Стевандић.

Нагласио је да су легалисти јер још није на снази Изборни закон РС.

- Принуђени смо да не дозволимо сукобе у Српској и ово је наша одговорност, а не нечији хир. Нема овдје приватних мишљења. Знамо да ће употребљавати Централну изборну комисију БиХ да покушавају да нас кажњавају, да скидају људе са листа и тако даље - закључио је Стевандић.

Рачун СДС-а

Из ЦИК-а су на питање да ли ће СДС-у бити омогућено кандидовање на изборима због тога што им је угашен рачун поручили да појединачне пријаве политичких субјеката не коментаришу.

- Након истека рока за подношење пријава политичких странака и независних кандидата за овјеру учешћа на изборима, Комисија ће на сједници одлучивати о поднесеним пријавама - навели су у ЦИК-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана