За 10 Срба 162 године затвора!

Срна
Foto: Детектор

САРАЈЕВО - Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду у предмету који се односио на ратне злочине у Новом Граду, чиме је 10 Срба осуђено на укупно 162 године затвора.

Првостепеном пресудом из новембра 2023. године Ранко Балабан, Ратко Горања, Никола Рељић, Мирко Оџић, Ранко и Драган Балтић осуђени су на по 18, Рајко Карлица, Миленко Брчин, те Миленко Бабић на по 15, док је Мирослав Капетановић осуђен на девет година затвора за злочине на подручју тадашњег Босанског Новог, преноси Бирн.

Према другостепеној пресуди, одбијене су као неосноване жалбе Тужилаштва БиХ и бранилаца оптужених Ранка Балабана, Рајка Карлице, Миленка Брчина, Мирка Оџића, Ратка Гороње, Николе Рељића, Драгана и Ранка Балтића и Мирослава Капетановића.

Одбијена је жалба и супруге Ранка Балабана.

У пресуди се наводи да одбрана Миленка Бабића, а ни оптужени лично, нису изјавили жалбу против првостепене пресуде, те се констатује да пресуда у односу на њега остаје неизмијењена.

Суд је пресудом из новембра прошле године утврдио да су сви оптужени 22. јуна 1992. године починили злочин над несрпским становништвом.

Ова пресуда је коначна и на њу не постоји могућност жалбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана