ВСТС: Нема законског основа за суспензију Дијане Кајмаковић

Срна
ВСТС: Нема законског основа за суспензију Дијане Кајмаковић

САРАЈЕВО - Канцеларија дисциплинског тужиоца нема сазнања о томе да је против замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ Диане Кајмаковић покренута истрага у кривичном поступку, нити да постоји други законски основ за привремено удаљење, саопштено је из Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ.

Поводом великог броја упита новинара упућених Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а о поступању те канцеларије у вези са стављањем Кајмаковићеве на листу Канцеларије за контролу имовине странаца (ОФАК) Министарства финансија САД ВСТС је саопштио да се поступа у оквиру прописаних надлежности.

-У погледу разлога наведених у Извршној уредби 14033 Канцеларије за контролу имовине странаца Министарства финансија САД који се односе на замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Канцеларија дисциплинског тужиоца поступа у оквиру прописаних надлежности, те ће исти бити истражени у погледу кршења дужности у вршењу тужилачке функције или функције руководица/замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ, а у смислу одредаба о дисциплинској одговорности прописаних Законом о ВСТС-у - наводи се у саопштењу ВСТС-а.

У саопштењу ВСТС-а наводи се и да је чланом 70 став 1 Закона о ВСТС-у прописана повјерљивост радњи Канцеларије у истрази, те да су чланом 76 и 77 Закона о ВСТС-у прописани разлози за привремено удаљење од дужности судије или тужиоца.

Америчко Министарство финансија саопштило је јуче да је увело санкције тужиоцу Тужилаштва БиХ Диани Кајмаковић због корупције и „поткопавања демократског процеса“ на западном Балкану.

Из Амбасаде САД у БиХ саопштено је да је Канцеларија за контролу имовине странаца (ОФАК) Министарства финансија САД на листу уврстила Кајмаковићеву као флагрантан примјер корумпираног тужиоца БиХ повезаног са криминалним организацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана