VSTS: Nema zakonskog osnova za suspenziju Dijane Kajmaković

Srna
VSTS: Nema zakonskog osnova za suspenziju Dijane Kajmaković

SARAJEVO - Kancelarija disciplinskog tužioca nema saznanja o tome da je protiv zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH Diane Kajmaković pokrenuta istraga u krivičnom postupku, niti da postoji drugi zakonski osnov za privremeno udaljenje, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

Povodom velikog broja upita novinara upućenih Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a o postupanju te kancelarije u vezi sa stavljanjem Kajmakovićeve na listu Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAK) Ministarstva finansija SAD VSTS je saopštio da se postupa u okviru propisanih nadležnosti.

-U pogledu razloga navedenih u Izvršnoj uredbi 14033 Kancelarije za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD koji se odnose na zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Kancelarija disciplinskog tužioca postupa u okviru propisanih nadležnosti, te će isti biti istraženi u pogledu kršenja dužnosti u vršenju tužilačke funkcije ili funkcije rukovodica/zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a u smislu odredaba o disciplinskoj odgovornosti propisanih Zakonom o VSTS-u - navodi se u saopštenju VSTS-a.

U saopštenju VSTS-a navodi se i da je članom 70 stav 1 Zakona o VSTS-u propisana povjerljivost radnji Kancelarije u istrazi, te da su članom 76 i 77 Zakona o VSTS-u propisani razlozi za privremeno udaljenje od dužnosti sudije ili tužioca.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je juče da je uvelo sankcije tužiocu Tužilaštva BiH Diani Kajmaković zbog korupcije i „potkopavanja demokratskog procesa“ na zapadnom Balkanu.

Iz Ambasade SAD u BiH saopšteno je da je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAK) Ministarstva finansija SAD na listu uvrstila Kajmakovićevu kao flagrantan primjer korumpiranog tužioca BiH povezanog sa kriminalnim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana